Zdravje > Aktualno
12620 ogledov

Legendarna Nivea z drugačno, zdravju nevarno recepturo

krema, obraz, ženska Shutterstock
Prepričajte se, kaj kupujete, opozarjajo na ZPS.

Spletno nakupovanje ima številne prednosti, nakup je mogoče opraviti kadarkoli in kjerkoli, ponuja nam dostop do velike izbire izdelkov ali storitev, ki jih lahko primerjamo, pa še cene so običajno ugodnejše.

Spletno nakupovanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Spletno nakupovanje se povečuje tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih (od aprila 2016 do marca 2017), ki jih je zbral naš statistični urad (SURS), je opravilo spletni nakup  46 odstotkov ali okoli 703.080 oseb, starih 16–74 let ali natančneje: 47 odstotkov žensk in 45 odstotkov moških.

Pazljivo pri nakupu kozmetike

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ob tem opozarjajo na pasti tovrstnega nakupovanja, predvsem ob nakupu kozmetičnih izdelkov, ki so lahko tudi nevarni za naše zdravje. ZPS opozarja predvsem na nakupe izven EU.  

Kitajski izdelki

Na nevarnost tovrstnega nakupovanja so jih opozorili danski kolegi, ki so kupovali kozmetiko v priljubljeni spletni trgovini s kozmetičnimi izdelki wish.com s sedežem v ZDA: "Večina kozmetičnih izdelkov v ponudbi pa je s poreklom iz Kitajske. Več kot polovica izmed 39-ih ni imela seznama sestavin (INCI seznam), ki je za kozmetične izdelke v EU obvezen," so zapisali na ZPS.

Gre za seznam, na katerem so navedene sestavine po padajočem vrstnem redu, kar pomeni, da je prva zapisana prevladujoča sestavina v kremi za obraz ali na primer v maskari. Seznam mora biti viden na embalaži, če to ni mogoče, pa na prodajnem mestu ob izdelku, pojasnjujejo na naši zvezi potrošnikov.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Legendarna Nivea z drugačno, nevarno recepturo

Na omenjenih kitajskih izdelkih torej tega v EU obveznega seznama s sestavinami ni bilo Pa ne samo, poleg pomanjkljivih oznak so Danci ugotovili celo drugačno recepturo in to v izdelkih, ki jih večina od nas še kako dobro pozna: "Legendarna modra Nivea, kupljena prek wish.com, vsebuje dva visoko alergena konzervansa (methylisothiazolinone in methylchloroisothiazolinone), ki sta v izdelkih, ki jih ne speremo, prepovedana v EU od februarja 2017," opozarjajo na ZPS in dodajajo, da "nakupov na spletni strani wish.com ne morejo priporočati:"

"Veliko izdelkov ne ustreza standardom v EU, enostavno zato, ker nimajo seznama sestavin. Potrošnik ne ve, kaj je sploh v izdelku.," je ob tem opozorila Stine Müller iz danske potrošniške organizacije.

Pri spletnih prodajalcih v EU varnejši

Potrošnikom svetujejo, da se ob nakupovanju kozmetičnih izdelkov še posebej prepričate, kaj in pri komu kupujete. Sicer je kupovanje na spletnih straneh s sedežem v Evropi dokaj varno, dodajajo: "Evropska zakonodaja namreč določa, da morajo biti kozmetični izdelki varni in ne smejo vsebovati sestavin, ki so prepovedane oziroma za katere velja omejitev pri uporabi. Označeni morajo biti skladno s predpisi, potrošnike pa pri nakupu varujejo tudi pravila, ki urejajo nakupe po spletu," še dodajajo na ZPS.

Maskara Test Zdravje Vse te maskare vsebujejo hormonske motilce

Več kot tri četrtine e-kupcev nakupovale pri spletnih prodajalcih iz Slovenije

Koliko slovenskih potrošnikov se je že opeklo na tak način, naši statistiki ne spremljajo, iz podatkov pa je razvidno, da jih večina kupuje pri spletnih prodajalcih v EU, največ iz Slovenije.

 | Avtor: Surs Surs

Ob tem dodajajo, da je pri spletnih prodajalcih polovica kupila oblačila, športno opremo ali obutev.. Najpogostejša težava pri spletnem nakupovanju pa je bila poznejša dostava od navedene.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.