Zdravje > Aktualno
1481 ogledov

Pazite se dnevov, ko je naša senca manjša od naše višine

"Spremembe so lahko takšne, da se znamenje na enem mestu dviguje, raste navzven, spreminja barvo - pri vsem, kar je asimetrično ali nepravilno, nas lahko zaskrbi, da bi nastal kožni rak."

V Sloveniji poteka skupni projekt evropskih dermatologov Euromelanoma. Osnovni cilj kampanje ni v brezplačnih pregledih, ki so sicer del kampanje, ampak v osveščanju celotnega prebivalstva

Sicer je maj  mesec osveščanja o pomembnosti zgodnjega odkritja melanoma oz. kožnega raka, pri preventivni akciji pa sodeluje tudi naša največja klinika, UKC Ljubljana. 

Predsednica dermatološke klinike Tanja Planinšek Ručigaj je dejala, da je pri pregledu kožnih znamenj treba biti predvsem pozoren na nenavadne in nenadne spremembe, saj se v eni tretjini primerov melanom lahko razvije iz kožnega znamenja, v dveh tretjinah pa nastane na novo. "Spremembe so lahko takšne, da se znamenje na enem mestu dviguje, raste navzven, spreminja barvo - pri vsem, kar je asimetrično ali nepravilno, nas lahko zaskrbi, da bi nastal kožni rak," pojasnjuje dermatologinja.

Kožni rak | Avtor: Profimedias Profimedias

Dokazano je, da tako nemelanomski kot melanomski raki nastanejo na soncu izpostavljenih predelih oziroma na mestih, kjer smo bili opečeni, največkrat v otroštvu, je še dodala in posvarila, da se je treba izogibati UV-sevanju, ne samo naravnemu, ampak tudi umetnemu, saj tudi uporaba solarijev lahko poveča možnost za nastanek kožnega raka. "Predvsem v tistih najbolj vročih urah dneva oz. kadar je naša senca manjša od naše višine, se je treba dobro zaščititi pred soncem. Če nimamo možnosti biti v zaprtih prostorih, uporabimo oblačila, pri katerih so rokavi do komolcev in hlačnice do kolen."

Na glavo pa klobuk, ki nam pokriva tudi uhlje in vrat ter očala z zaščito pred uv-sevanjem. V primerih, ko smo brez oblačil, denimo na plaži, pa uporabimo kreme za zaščito pred soncem s faktorjem nad 30, še svetuje strokovnjakinja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.