Zdravje > Aktualno
129 ogledov

Pazljivo ob tej velikonočni tradiciji

Pokanje s karbidom Youtube
Velikonočni prazniki poleg blagoslovljenih jedi v Sloveniji tradicionalno spremlja tudi pokanje z možnarji in karbidom.

"Pokanje s karbidom in streljanje z možnarji povzroča zelo močan hrup, onesnažuje okolje, vznemirja ljudi in živali. Lahko se konča tudi z nezgodo in telesnimi poškodbami, celo s smrtjo," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) glede tradicije, ki je v Sloveniji v času velikonočnih praznikov še vedno zelo prisotna. 

Ker poleg karbida nekateri še sami izdelujeje eksplozivne snovi za pokanje in streljanje z možnarji, je to še posebej nevarno, da o alkoholu, ki je velikokrat prisoten ob tem, sploh ne govorimo. 

Žrtve predvsem otroci

Da je takšno početje lahko nevarno, pričajo tudi vsakoletni podatki o poškodbah. Kot opozarjajo na NIJZ, so to opečeni prsti, razcefrani, odtrgani udi, poškodbe obraza, oči, okvare sluha, žrtve pa so največkrat  otroci in mladostniki, ki lahko utrpijo hude in trajne posledice za vse življenje.

Možnarji sodijo med orožje

S policije sporočajo, da je mladoletnim osebam uporaba možnarjev prepovedana, sicer pa morajo imeti možnaristi certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe.

Pokanje s karbidom pogojno dovoljeno

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med velikončnimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija.

Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra, sporočajo s policije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.