Zdravje > Aktualno
1579 ogledov

Pazljivo s pasjimi iztrebki

pasji iztrebki Jure Tomc
V pasjih iztrebkih so lahko prisotni povzročitelji različnih bolezni.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) tokrat opozarjajo na previdnost glede pasjih iztrebkov, ki lahko predstavljajo tveganje za širjenje nalezljivih obolenj: "V pasjih iztrebkih so lahko prisotni različni povzročitelji nalezljivih bolezni in sicer bakterije, virusi in paraziti," so zapisali.

Kaj je ehinokokoza?

Gre za okužbo z ličinko pasje trakulje. Ta majhen zajedavec se razvije iz jajčec, predre steno in stopi skozi kapilare v kri in jetra, od koder gre v srce, pljuča in možgane.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
 

Končni gostitelji so pes, volk, lisica in druge mesojede živali. V glavnem ne povzroča težav, razen v primeru hujše okužbe, ko je zajedalcev več. Lahko se pojavi hujšanje, zaradi strupov, ki jih trakulja izloča tudi božjastni napadi, ohromelost okončin.

Z blatom okužene živali, jajčeca trakulje pridejo tudi na prosto, kar pomeni, da se lahko okužijo tudi rastlinojede živali, pa tudi človek. Do okužbe lahko pride z dotikom ali s hrano, ki je okužena z jajčeci.

Večjo verjetnost za okužbo imajo otroci, ki so v tesnih stikih z živalmi in imajo slabe higienske navade.

Znaki bolezni

Po zaužitju jajčeca ehinokoka se v prebavilih vmesnega gostitelja (človeka) ovojnica zaužitega jajčeca raztopi, ostanek jajčeca se prebije iz prebavil v kri, od tu pa v najrazličnejše organe: "Najpogosteje gre v jetra, redkeje ledvica, pljuča, osrednji živčni sistem (možgani) in tkiva (podkožje, kosti in mišice)," pojasnjujejo strokovnjaki.

Pojavi se cista

Tam, kjer se jajčece ustavi, se razvije votlina ali cista, ki raste počasi ali sploh ne, vendar po več letih lahko doseže velikost otroške glave. Ko ciste rastejo in se večajo, zaradi pritiska, ki ga povzročajo, okvarijo delovanje organov in tkiv. Velika cista lahko tudi poči, kar lahko zaradi številnih strupov, ki so v njej, povzroči šok organizma. 

Večine cist pri domači živali ali človeku ne odkrijemo, ker so majhne in ne povzročajo težav. Tiste, ki povzročajo bolezenska znamenja, pa lahko odstrani kirurško odstranijo. Pogosto pa jih naključno najdejo pri operacijah iz drugih vzrokov

Bolezen se med ljudmi ne prenaša, človek z blatom ne izloča jajčec trakulje.  Bolezen se zdravi z zdravili, večje ciste kirurško odstranijo. 

Poskrbeti moramo, da ima pes primerno prehrano oziromaa da ne pride do trupel živali in ne uživa njihovih organov.  Živali, ki jih uporabljamo za prehrano, postopki v klavnicah, morajo biti pod nadzorom Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Psi moraji redno dobivati zdravila proti zajedavcem, sicer pa so pregledi pri veterinarjih obvezni, svetujejo na NIJZ in dodajajo, da si po stiku s psom vedno temeljito opereme roke. Priporočajo tudi temeljito pranje surove zelenjave in sadja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.