Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Pazljivo, še posebej med dopustom

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Kljub naraščanju nevarnosti spolno prenosljivih bolezni, se še vedno veliko ljudi ne zaščiti.

Spolno prenosne okužbe, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis in druge, naraščajo. Posebej čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos omenjenih spolno prenosljivih okužb, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja na dodatno previdnost v tem času.

Zrće | Avtor: Željko Mršić/PIXSELL Željko Mršić/PIXSELL

"Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja," so besede Evite Leskovšek, ki jih Nijz povzema v sporočilu za javnost. Pri tem Leskovškova izpostavlja podatek, da pri nas beležimo povečano stopnjo odkritih okužb s HIV/aidsom.

Nijz v primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa svetuje obisk zdravnika oziroma testiranje na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje njeno širjenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.