Zdravje > Aktualno
5363 ogledov

Pediatri pozdravljajo veliko spremembo, za katero so se zelo zavzemali

otroci, samotestiranje Profimedia
Ker jih skrbi, da bi zaradi "enormne" količine klicev in sporočil spregledali koga, ki njihovo pomoč nujno potrebuje, pozdravljajo spremembo glede testiranj, ki bo začela veljati jutri.

Pediatri so bili  v zadnjih dneh močno obremenjeni, predvsem na račun vprašanj o izolacijah in karantenah ter naročanja na PCR-testiranje, je na novinarski konferenci vlade povedal pediater Denis Baš

Ker jih skrbi, da bi zaradi "enormne" količine klicev in sporočil spregledali koga, ki njihovo pomoč nujno potrebuje, pozdravljajo spremembo glede testiranj, ki bo začela veljati jutri. "To je vsekakor varen način za otroke, bodisi simptomatske kot asimptomatske, vendar so pozitivni na covid na  hitrih testih. Naj povem, da bomo onkološke bolnike, pa tiste po transplantacijah, z imunskimi pomanjkljivostmi, z imunskimi boleznimi, pa dojenčke pod šestim mesecem starosti, še naprej pošiljali na PCR test," je pojasnil Baš.

"Ker omikron pri otrocih poteka predvsem z blažjimi simptomi, računamo, da bomo vse te otroke, ki sicer ne potrebujejo naše obravnave in so pozitivni na te domače, hitre teste, pozvali, da gredo na testiranje k uradnim izvajalcem. Treba je namreč potrditi izolacijo, da ti otroci ne hodijo v šole, v vrtce." je še povedal pediater. 

Novi protokol določa, da smo s pozitivnim hitrim testom že smatrani kot okužena oseba, ustrezne zdravstvene ustanove so že dobile navodilo, naj se pripravijo na spremenjen režim testiranja.

Denis Baš: "Če smo imeli po delti več organskih vnetnih sindromov, se trenutno nakazuje, da bi lahko bilo teh zapletov pri omikronu manj. Enako velja tudi za druge komplikacije."

Novi protokol, za katerega so se zelo zavzemali, bo po Baševih besedah precej razbremenil pediatrične in šolske ambulante,  saj bo zmanjšal številna vprašanja staršev na temo karanten okuženih otrok, manj bo klicev na temo izolacij njihovih bratcev in sestric itd. "Tudi v naših vrstah se srečujemo z izpadom zaradi omikrona tako zdravnikov kot medicinskih sester. Nemalokrat se zgodi, da en pediater obravnava še paciente treh ambulant, nadomešča torej kolega. Seveda so tukaj še pacienti, ki potrebujejo hitro pomoč pri zdravniku. Že zamik nekaj ur in tudi en dan pri preverjanju vseh teh sporočil lahko zelo ogrozi otrokovo zdravstveno stanje," je dodal pediater, ki je opozoril na razumevanja staršev. 

Takšne so razmere na Pediatrični kliniki Ljubljana

Na Pediatrični kliniki zdravijo vse onkološke bolnike do dopolnjenega 18.leta starosti, na prošnjo kolegov občasno zdravijo tudi mlade odrasle bolnike, z boleznimi, ki so sicer tipične za otroško populacijo.

Trenutno sta na kliniki okužena dva otroka, a kljub temu imajo ti bolniki večje tveganje za slab potek bolezni, zato so v skladu s smernicami in timskim dogovorom deležni tudi ustreznega preventivnega zdravljenja s protitelesi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.