Zdravje > Aktualno
718 ogledov

Peresnik, ki odkrije raka v nekaj sekundah

youtube
Nova metoda diagnosticiranja je hitra in poceni.

Ameriški in kitajski znanstveniki so izumili novo metodo za odkrivanje raka. Prednost metode je v tem, da je prenosljiva, poceni in predvsem hitra. Posebna naprava v velikosti peresnika, ki zazna rakave celice že v nekaj sekundah, je na testiranjih pokazala 94 odstotno natančnost, piše v študiji, objavljeni v publikaciji Science Translational Medicine.

Raziskovalci z univerze v Teksasu pravijo, da bo naprava, imenovana MasSpec Pen v veliko pomoč kirurgom med operacijo: "Če se po operaciji pogovorite z bolniki z rakom, bo ena izmed prvih stvari, ki jih bodo mnogi rekli, da upajo, da je kirurg izrezal vse rakave celice. Naša tehnologija bi lahko močno izboljšala verjetnost, da kirurgi resnično odstranijo vsako zadnjo sled raka med operacijo,"  je za Sky News povedala raziskovalka Livia Schiavinato Eberlin.

Peresnik na ciljno tkivo spusti majhno kapljico vode, ki absorbira kemikalije znotraj celic. Instrument, imenovan masni spektrometer kapljico analizira in takoj pošlje podatke zdravnikom na računalniški zaslon.

Trenutni postopki razlikovanja med rakavimi in normalnimi tkivi so počasni in nezanesljivi. Ko je tumor odstranjen, ga je namreč treba zamrzniti in ga kasneje preučiti v patološkem laboratoriju. 

Šele takrat lahko kirurg oceni, ali je bila operacija uspešna, in pacientu postavi prognozo. Analiza lahko zahteva od nekaj minut do več ur. Nova metoda pa zagotavlja hitro analizo svežih vzorcev in to kar v operacijski sobi. 

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 14:47 08.september 2017.

    Ta metoda se v Sloveniji ne bo prijela.Kako bodo pa potem kradli,če je tako poceni?