Zdravje > Aktualno
2366 ogledov

Epilepsija: Pes lahko prepozna tudi to bolezen

Znanost ugotavlja, da so psi za ljudi koristni tudi drugače: lahko namreč odkrijejo nekatere bolezni v najzgodnejši fazi.

Nekatere prejšnje raziskave so pokazale, da lahko določene pasme psov zaradi svojega izostrenega voha prepoznajo znake določenih bolezni, vključno z nekaterimi vrstami raka, diabetesom in malarijo. V najnovejši študiji na francoski univerzi v Rennesu pa so sedaj potrdili, da bi lahko napovedali oziroma opozarjali na epileptični napad. 

Ker so številni epileptiki poročali, da so njihovi ljubljenci zaznali prihajajoči napad, so se znanstveniki odločili preveriti, kaj je na tem. Skrivnost naj bi se skrivala v specifičnem vonju obolelega, ki ga lahko prepozna ta izjemni smrček.

Pri študiji so sodelovali Casey, Dodger, Lana, Zoey in Roo, izkušeni kužki, znanstvenike pa je zanimalo ali so ti kosmatinci sposobni zaznati posebni vonj ali spremembe v obnašanju bolnika tik pred napadom. Testirali so njihov odziv na različne vonjave človeka med epileptičnim napadom po običajni dnevni dejavnosti in po telovadbi. 

Psi so pravilno zaznali vonj epileptičnega napada v od 67 do 100 odstotkov, v kar od 95 do 100 odstotkov so pravilno razvrstili vzorce, ki niso bili povezani z epilepsijo, so zapisali v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Nature Scientific Reports.

Raziskovalci so optimistični in verjamejo, da bi lahko pse urili tudi za prepoznavo epileptičnih napadov njihovih lastnikov. "Rezultati so presegli naša pričakovanja, saj so pokazali na specifičen vonj med epileptičnim napadom" je povedala Amelie Catala, raziskovalka na Univerzi v Rennesu in vodilna avtorica študije. "Upamo, da smo odprli pot za nove raziskave, s katerimi bi lahko pomagali bolnikom predvideti napade in jim s tem pomagati do večje varnosti," je dodala. S pomočjo posebej izurjenega hišnega ljubljenca bi se tako ti bolniki izognili poškodbam ob padcih ali si še pravočasno poiskali pomoč. 

Sicer si človek s pasjim vohom pomaga že kar nekaj časa, psi namreč zavohajo razstrelivo, mamila, najdejo pogrešane ljudi. V nekaterih centrih po svetu jih uporabljajo tudi za odkrivanje raka pri ljudeh. 

Pasji voh je več tisočkrat občutljivejši od človeškega

  • Za boljšo predstavo: pes lahko zavoha kapljico krvi v velikem bazenu (večjem, kot je olimpijski). 
  • Pasji nos je vlažen, zato lažje ujame delce vonjav.
  • V pasjem nosu gre zrak po dveh poteh – ena je namenjena dihanju in druga vohanju. Ko pes voha, gre zrak proti tistemu delu nosne votline, v katerem so vohalni receptorji.
  • Vohalni predel lahko pri psu meri do 130 kvadratnih centimetrov ali več, pri človeku pa samo 5.
  • Pes ima lahko do 50-krat več vohalnih receptorjev kot mi.
  • Vse to psu omogoča, da razločuje sestavine kompleksnih vonjav. Nekateri strokovnjaki pravijo, da lahko ljudje zavohajo juho, medtem ko pes lahko zavoha vsako sestavino v njej.
  • Že leta 1989  je bil medicinski reviji The Lancet  objavljen članek o bolnici, ki jo je na melanom na nogi opozorila njena psička. 

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Snežinko 17:45 29.marec 2019.

    Čakaj, čakaj... kaj francozi ponovno odkrivajo Ameriko? Pse se v ta namen uporablja že ohoho let, vsaj v Ameriki. Tam imajo že dolgo program za vzrejo psov za epileptike. So tako daleč, da ljudje s takim psom celo lahko vozijo avto.