Zdravje > Aktualno
38 ogledov

Pesimizem škoduje zdravju srca

strah, žalost, tolažba, depresija Profimedias
Pesimizem poveča možnost smrti zaradi bolezni srca, je pokazala finska raziskava.

Pesimizem poveča tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni, je pokazala raziskava Oddelka za psihiatrijo bolnišnice Päijät-Hämeen Central v Lahtiju na Finskem. Po drugi strani pa naj optimizem ne bi imel nasprotnega vpliva. 

Finski raziskovalci so 11 let spremljali 2.267 moških in žensk, starih od 52 do 76 let. Na začetku študije so z vprašalnikom preverili, kako pozitivno oziroma negativno gledajo na svet in kako se odzivajo na različne situacije v vsakdanjem življenju. Preverili so tudi njihovo raven holesterola, krvni pritisk in druge zdravstvene parametre.  

Četrtina najbolj pesimističnih

V 11 letih raziskave je za koronarnimi srčnimi boleznimi umrlo 122 sodelujočih v raziskavi. Potem ko so preverili druge dejavnike, kot sta kajenje in diabetes, so raziskovalci ugotovili, da so posamezniki, ki so se na podlagi vprašalnika uvrstili v zgornjo četrtino najbolj pesimističnih, imeli dvakrat višjo verjetnost, da umrejo za srčnimi boleznimi kot četrtina najmanj pesimističnih. Optimizem pa na umrljivost ni imel nobenega učinka.  

“Vaše osebnostne lastnosti lahko poslabšajo vaše fizično zdravje. Če ste pesimistični in imate še kakšne zdravstvene težave, potem je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za vaše telesno zdravje," je dejal psihiater in vodja raziskave Mikko Pankalainen, ki je bila objavljena v BMC Public Health. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.