Zdravje > Aktualno
312 ogledov

Pivo učinkovitejše od protibolečinskih tablet

Pivo Profimedias
To bi lahko pojasnilo nenehno željo po zlorabi alkohola pri ljudeh, ki trpijo za kroničnimi bolečinami, pravijo britanski strokovnjaki.

Glede na novo študijo, alkohol učinkoviteje premaga bolečino, kot jemanje protibolečinskih tablet. Znanstveniki na Univerzi v Greenwich v svojih izsledkih navajajo, da se bolečina lahko zmanjša kar za četrtino.

"Ugotovitve kažejo, da je alkohol učinkovit analgetik, ki pomembno vpliva na klinično zmanjšanje intenzivnosti bolečine. To bi lahko pojasnilo nenehno željo po zlorabi alkohola pri ljudeh, ki trpijo za kroničnimi bolečinami," so pojasnili raziskovalci britanske univerze.

Ne vedo zakaj?

Še vedno ni znano, ali alkohol zmanjšuje občutek bolečine, saj vpliva na možganske receptorje, ali zato, ker zmanjšuje le tesnobo ob bolečini in nam je zaradi tega lažje

"Alkohol lahko primerjamo z opioidnimi zdravili, kot so kodein, ki je učinkovitejši in močnejši od pracetamola," je za britanski The Sun pojasnil vodja študije Trevor Tomson. Seveda strokovnjaki opozarjajo, da nova študija ne pomeni, da je konzumiranje alkohola zdravo za naše zdravje. 
dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 22:39 03.maj 2017.

    toplo vodo so ponovno odkrili

  • Yowie 15:29 03.maj 2017.

    V sami študiji ni omenjen paracetamol ali pivo, še manj da bi to primerjali...ocenili so le kakšen je analgetični učinek alkohola...kar pa vsak ve, da če kaj spiješ manj boli. :)