Zdravje > Aktualno
97 ogledov

Plačevali smo štirikrat višjo ceno

Žile Profimedias
Slovenske bolnišnice so kupovale žilne opornice po tudi do štirikrat višji ceni kot v tujini.

Na ustanovni seji se bo danes sestala preiskovalna komisija državnega zbora o sistemski korupciji v zdravstvu, ki so jo zahtevali poslanic SDS, NSi ter skupine nepovezanih poslancev. 

Zakaj se v Sloveniji preplačuje material?

Poslanci naj bi v preiskavi podrobneje preučili področje nabave žilnih opornic v Sloveniji in dali odgovore na vprašanja, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot drugod in zakaj se slovenski javni zavodi in bolnišnice niso posluževali tujih dobaviteljev, ki bi žilne opornice dobavljali po nižjih cenah.

Slovenske bolnišnice so žilne opornice ali stente kupovale po tudi do štirikrat višji ceni od konkurenčnega ponudnika. Tako naj bi s prirejenim razpisom iz štirih bolnišnic letno odteklo 2,5 milijona evrov več, kot bi za enake opornice zahteval drugi ponudnik.

Leta 2013 so dobavitelja zamenjali

Univerzitetni klinični center Ljubljana je leta 2013 zamenjal dobavitelja žilnih opornic in jih namesto pri domačem Mark Medical začel kupovati pri poljskem dobavitelju.

Višje cene so posledica dejstva, da je Marc Medical tretji v verigi dobave žilnih opornic slovenskim bolnišnicam. "Proizvajalec proda žilne opornice podjetju v tujini, v tem primeru je to podjetje KB 1909, ta proda žilne opornice svoji družbi - dobavitelju v Sloveniji, to je Marc Medical, ki je uradni dobavitelj žilnih opornic v Sloveniji," ugotavlja skupina poslank in poslancev, ki je zahtevala preiskavo. "Prodaja se izvrši po nekoliko višji ceni, le ta pa se zviša še v zadnji fazi, ko slovenski dobavitelj proda žilne opornice bolnišnici."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • McClain 22:25 18.maj 2016.

    ma kake žilne opornice-z vsemmaterialom je popolnoma enako. Aparati za proizvodnjo kisika stanejo 3.000 evrov, popolnoma enak aparat je v Nemciji v prosti prodaji 750 evrov!!! Razlika je le, da nima na sebi nalepke nekega medico ljubljanskega veleposrednika. Preverjeno 100% ...prikaži več0% drži. Zdaj jih pa prodajaj našemu zdravstvu? Nikoli ne boš prišel zraven, tudi po 750 evrov, ne, še naprej ga bodo izbranci po 3 jurje. Presice pokvarjene kdor jim to odobri.

  • blueone 18:23 18.maj 2016.

    Malo sem poguglal in dobil tole: http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/slovenske-tvrtke-ugrozila-kriza-talijanskog-vlasnika-261254http://supervizor.kpk-rs.si/podj/96665955/

  • Senior 14:56 18.maj 2016.

    Naj objavijo osebe, ki so to storile in naj se jih kaznuje, pa čeprav so dohtarji!