Zdravje > Aktualno
31033 ogledov

Po novem: Zdravnik vas bo lahko tudi odklonil

Profimedia
Zastopnica pacientovih pravic za Dolenjsko in Belo krajino opozarja, da se tudi zdravniki in medicinske sestre znajo vesti neobzirno in nespoštljivo do pacientov.

Sredi novembra je ministrstvo za zdravje v javno razpravo poslalo predlog sprememb Zakona o pacientovih pravicah. Ta med drugim vsebuje tudi člen o dolžnostih pacienta, o tem, da smo zdravniku dolžni posredovati potrebne in resnične informacije o našem zdravstvenem stanju, da ob določenem terminu pridemo na pregled oziroma smo dolžni pravočasno sporočiti, če nas ne bo. Ob tem je naša dolžnost tudi to, da smo pri zdravniku obzirni in spoštljivi - tako do drugih pacientov kot do zdravstvenega osebja. 

Na pobudo zdravniške zbornice zdaj ministrstvo predlaga dopolnitev tega člena, po katerem bi lahko zdravnik neobzirnega in nespoštljivega pacienta tudi odklonil, seveda v primeru, če ta ni v življenjski nevarnosti "razen, če ne gre za nujno medicinsko pomoč, nujno zobozdravstveno pomoč ali nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve."

Devet od desetih žrtev ali priča nasilja

Devet do desetih zdravnikov je že bilo žrtev ali priča nasilju v svojem delovnem okolju, so pokazali rezultati dveh presečnih raziskav, ki ju je izvedla zbornica med zdravniki v letih 2007 in 2018. Najpogosteje je povod za izbruh nasilja sama organizacija dela znotraj zdravstvenih ustanov, pri čemer izpostavljajo predvsem postopke naročanja in čakanja v čakalnici. Temu sledijo psihični vzroki povzročiteljev nasilja in neupravičena zahteva po napotitvi k specialistu.

Kot je pojasnila družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček, vodja delovne skupine Ne dopuščamo nasilja pri ZZS. "V tem okolju se srečujemo z bolniki, ki so prizadeti, zaskrbljeni, prestrašeni in nekateri tudi vedenjsko spremenjeni, zato so stresne situacije in izbruhi nasilja pogosti,"

Skoraj petina (17,22 odstotka) vprašanih zdravnikov je bila žrtev fizičnega nasilja, zbornica navaja v izsledkih ankete in ob tem spomni na primera, ki sta se končala s smrtjo dveh mladih zdravnikov.

Umrla urolog in stomatologinja

Avgusta leta 2016 je v izolski bolnišnici umrl urolog. Bolnik, ki je vanj uperil pištolo, ni bil zadovoljen z zdravljenjem. V dogodku sta umrla še policist in storilec.

Leta 2007 je v zdravstvenem domu na Metelkovi V Ljubljani umrla mlada stomatologinja. Pacient je nenadoma odpel bundo ter izza pasu potegnil lovski nož. Čeprav so jo kolegi poskušali oživljati, je zobozdravnica izkrvavela v nekaj minutah. Sicer so zaposleni ZD Ljubljana že več let pred tem opozarjali, da so varnostne razmere predvsem v dežurnih ambulanti slabe, zdravniki pa da so izpostavljeni različnim oblikam nasilja, predvsem verbalnega in psihičnega nasilja kar kaže, to nadaljuje tudi danes. 

Če na zbornici ocenjujejo, da je predlagani ukrep "utemeljen, sorazmeren in nujen za zagotovitev varnosti zdravstvih delavcev in drugih pacientov, zastopnica pacientovih pravic za Dolenjsko in Belo krajino opozarja, da se tudi zdravniki in medicinske sestre znajo vesti neobzirno in nespoštljivo do pacientov. 

"Zakaj pa medicinska sestra ali zdravnik lahko vpije na pacienta, ga celo žali?"

"Vse kar se zahteva od pacienta bi bilo zelo zaželeno, da bi upoštevali tudi na strani zdravstvenih izvajalcev," dodaja Zlata Rebolj in navede številne pritožbe pacientov, ki so prišli do nje. "Pogosto je kršena pravica do spoštovanja njihove zasebnosti, od podajanja informacij o pacientu na hodniku ali v dnevnem prostoru, do tega, da se pregleda pacienta pri odprtih vratih. Pogosto jim je kršena pravica do spoštovanja pacientovega časa, ki v čakalnici čaka več ur od naročenega termina, ne da bi vedel, zakaj. O čakalnih vrstah pa je tako škoda izgubljati besede. Tukaj je še pošiljanje pacienta od vrat do vrat in nazadnje neprimerno, nedopustno vedenje do pacientov, posameznikov med zdravniki, medicinskimi sestrami in drugimi izvajalci. Zakaj pa medicinska sestra ali zdravnik lahko vpije na pacienta, ga celo žali?," dodaja varuhinja pacientov,

Za izmenjavo mnenj in pripomb je še nekaj časa, spremenjeni zakon o pacientovih pravicah pa naj bi zaživel prihodnje leto. "Če bo sprememba zakona v tem delu prinesla izboljšanje za paciente, odpravo čakalnih vrst in napotitev pacientov v samoplačniške ambulante s strani zaposlenih v javnih zavodih, jo seveda podpiram," še pove Reboljeva. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Kmodri 17:02 09.december 2019.

    V Iatrosu so medecinske sestre na nivoju SS hauptmana. Zdravniki pa krirurgi, kvečjemu mesarji, zlasti tista Nov...

  • Kmodri 17:00 09.december 2019.

    Bogovi v belem se bodo povzpeli na Olimp. Dragi bogovi, res ste dragi. Pozabili ste, da je informacijska doba in se pacienti veliko bolj ozaveščeni in informirani. Če vam kaj ni všeč, pojdite delat v Angolo.

  • komen 09:36 09.december 2019.

    Pred leti so bili zdravniki, učitelji in policisti spoštovani poklici, danes se mi zdi, da so še manj spoštovani kot politiki. Znajo samo še stavkat za višjo plačo in manj delat.