Zdravje > Aktualno
1259 ogledov

Po telefonu takoj obvestite osebnega zdravnika in predvsem, ostanite doma

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
"Oseba je ponavadi zelo prizadeta, ošpice so huda bolezen."

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) nadaljuje obveščanjem vseh, ki so bili minuli konec tedna na urgenci v UKC Ljubljana. Na seznamu, ki so ga prejeli od UKC Ljubljana, bi se lahko okužilo tristo ljudi. Osebe, ki so rojene po letu 1960 ( okoli sto takšnih) bodo ali so že dobile pisno opozorilo z navodili, kako ukrepati, če niso bile cepljene. Navodila so preprosta. Naj preverijo svoj cepilni status, če so bili dvakrat cepljeni, posebnih ukrepov ni. Če niso bili, se bodo oglasili v ambulantah, da bodo cepljeni dvakrat.

Sicer na NIJZ ves čas zvonijo telefoni, do sedaj se je za informacije obrnilo 40 takšnih, ki so bili na urgenci v času, ko sta bila tam tudi okužena bolnika.

Če so se okužili in niso zaščiteni, bodo zboleli v petih do 14 dneh."Oseba je ponavadi zelo prizadeta, ošpice so huda bolezen," je dejala Marta Grgič Vitek, NIJZ

Kot smo poročali včeraj popoldne, sta bila v soboto, 20. 4., dopoldne in v nedeljo, 21. 4., popoldne v čakalnici nujne medicinske pomoči UKC Ljubljana bolnika z ošpicami. "Pri vseh, ki so se istočasno z bolnikom zadrževali v čakalnici ljubljanske urgence obstaja možnost, da so se z virusom ošpic okužili, če ošpic še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni proti ošpicam." je še dodala.

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Ljubljana Zdravje Potencialno okuženih tisoč obiskovalcev urgence

Služba nujne medicinske pomoči in urgenca UKC Ljubljana sta že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki bodo o možnosti okužbe in ukrepih obveščeni pisno na domači naslov, še sporočajo z NIJZ, kjer bodo v kratkem podali nove podatke. 

Vsi, ki potrebujejo dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic lahko pokličejo in se posvetujejo z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9.00 in 16.00 uro.

Ne hodite naokrog in pokličite za navodila

"Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov, kot so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma," opozarja strokovnjakinja. 

Kako preveriti cepilni status

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasli. Kaj storiti, če ne veste, ali ste bili cepljeni oziroma, ali ste dobili oba odmerka?

Zakaj dva odmerka?

95 do 98 odstotkov otrok, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva OMR, razvije protitelesa. Pri okrog 2-5 odstotka otrok se protitelesa ne razvijejo. Pri večini teh oseb se protitelesa razvijejo po drugem odmerku cepiva. Večina otrok je torej po prvem cepljenju  zaščitena proti ošpicam. Raven protiteles je po cepljenju nižja kot po naravni okužbi. Serološke in epidemiološke raziskave kažejo, da je s cepljenjem pridobljena imunost dolgotrajna in pri večini cepljenih oseb doživljenjska.

Leta 1968 začetek cepljenja pri nas

Leta 1968 je bilo cepljenje proti ošpicam priporočeno in sicer za otroke od dopolnjenih 8 mesecev do 8 let starosti, torej za rojene od leta 1960 dalje, ki še niso preboleli ošpic. Leta 1969 je cepljenje postalo obvezno in sicer za otroke od 8 mesecev do dveh let starosti, ki še niso bili cepljeni, in otroke pred sprejemom v vrtec, šolo, če še niso preboleli ošpic.

1974 obvezni drugi odmerek

Leta 1974 je bil uveden obvezni drugi odmerek cepljenja proti ošpicam za otroke v 4. ali 5. letu starosti, ki so že bili enkrat cepljeni. Tako so osebe rojene med leti 1960 in 1968 lahko prejele en odmerek cepiva, rojeni leta 1969 in kasneje pa praviloma dva odmerka cepiva proti ošpicam. Cepljenje z drugim odmerkom (revakcinacija) za otroke v prvem razredu (za 7 let stare otroke, rojene leta 1971) je bilo v programu ponovno navedeno leta 1978. V prvih letih po uvedbi cepljenja je bila precepljenost nizka.

Če ne veste ali ste cepljeni

"Ljudje lahko preverijo cepilni status glede cepljenja proti ošpicam v svojih cepilnih knjižicah ali pri izbranem zdravniku," pojasnjujejo na NIJZ in dodajajo, da podatkov o cepilnih statusih pri njih nimajo. Če podatka ne dobite pri svojem zdravniku, preverite z analizo krvi. Ta je, razen po presaditvi krvotvornih matičnih celic, samoplačniška.

Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko opravi pri izbranem zdravniku ali v ambulantah območnih enot NIJZ, vendar pa, četudi ugotovite, da niste cepljeni, to za odrasle ni brezplačno. "Cepljenje za odrasle je samoplačniško, razen v primeru epidemiološke indikacije (npr. oseba, ki je bila v stiku z bolnikom z ošpicami), ko epidemiolog odredi cepljenje kot ukrep za preprečitev širjenja bolezni," pojasnjujejo na NIJZ.


 

 

 

Komentarjev 1
  • Rudman 07:45 25.april 2019.

    Najvecja laz ze takoj v prvem stavku. Ospice niso bile nikdar nevarne, ce se drzis nekaj pravil v casu okuzbe. Navaden kaselj se lahko tudi razvije v pljucnico. Ospice so postale nevarne za farmacijo, ker ce jih prebolis si odporen ...prikaži več na vse vrste bolezni tudi rak. Za info v Svici zdravijo rak z ospicnim virusom. Le kako je to mozno ce pa so smrtno nevarne?