Zdravje > Aktualno
3831 ogledov

Po tem smo v Sloveniji prvi na svetu

klinični Saša Despot
Na čakalnem seznamu je trenutno je trenutno 227 bolnikov, 55 jih potrebuje novo srce.

V teh dneh mineva 20 let, odkar je Slovenija članica Eurotransplanta, neprofitne organizacije, ki deluje kot mreža za izmenjavo organov med posameznimi transplantacijskimi centri. Organizacija Eurotransplant združuje osem držav. Na skupnem čakalnem seznamu je trenutno 13.985 bolnikov. Lani so presadili 6973 organov od 2041 umrlih darovalcev.

Slovenija je premajhna, da bi lahko našli za vsako pridobljeno ledvico mrtvega darovalca primernega prejemnika, povezava z večjo transplantacijsko mrežo je potrebna tudi zaradi nujnih presaditev, jeter, pljuč in src, ki jih v Sloveniji zagotovo ne bi mogli pravočasno dobiti. Zaradi teh razlogov je Slovenija podpisala pogodbo o priključitvi Eurotransplantu, kjer aktivno sodeluje od januarja 2000. 

Največ presaditev srca prav Sloveniji

Da je naša država pri tem še kako uspešna, pove tudi podatek o število presaditev srca. Tako imamo v zadnjih letih največ presaditev tega organa na svetu na milijon prebivalcev, nam je v nedavnem intervjuju povedala direktorica Zavoda RS za presaditev organov in tkiv Slovenije - Eurotransplant Danica Avsec. 

dr. Danica Avsec | Avtor: Anže Petkovšek Direktorica zavoda Slovenija transplant, Danica Avsec. Anže Petkovšek
"Dosegli smo celo število 15 presaditev na milijon prebivalcev v enem letu. Če to primerjamo z drugimi državami, na primer z Nemčijo in Francijo, pa tudi Avstrijo, so bile tam te številke bistveno nižje, med štiri in osem. Na tem področju imamo tako dobre rezultate zaradi zelo usklajenega delovanja v timu kardiologov in tudi ustrezen donorski program, ki omogoča to število presaditev. Tudi ekipa kardiokirurgov je zelo zainteresirana in zgledno sodeluje. Ob nenehnem napredku in raziskovalnem duhu vseh zgoraj omenjenih sodelavcev dosegamo v Sloveniji res izjemne rezultate," je pojasnila direktorica te pomembne organizacije, ki je med drugim spregovorila tudi o srečanjih s svojci, ki se v najtežjih trenutkih odločajo za darovanje. Spregovorila je tudi o prejemnikih organov, s katerimi se še vedno srečuje, ki jim je pridobitev novega organa rešili življenje. 

zdravnik, operacija Intervju Zdravje "Na forumih berem, da organe jemljemo še živim"

“Navajeni smo na visoke številke. Mislim, da je dobro, da vztrajamo pri teh visokih ciljih. To je vrh stroke in kaže na izjemno organiziranost. Naši rezultati vseh presaditev so boljši od povprečnih rezultatov Eurotransplanta,” je na današnji novinarski konferenci dodal vodja Centra za transplantacijsko dejavnost  Ivan Kneževič.

Letno običajno presadijo med 110 in 120 organov. Lani so jih presadili nekaj manj, kar gre pripisati novim pravilom Eurotransplanta za presaditev ledvic, je še pojasnil Kneževič. Do konca januarja pričakujejo prilagoditev sistema tako, da manjše države ne bodo več v slabšem položaju.

Trenutno je na čakalnem seznamu 227 bolnikov: za srce 55, za ledvico 138 (od tega 2 v kombinaciji z jetri in 4 v kombinaciji s trebušno slinavko); za presaditev jeter 35 (od tega 2 v kombinaciji z ledvico), trebušne slinavke 5 (od tega 4 v kombinaciji z ledvico).

 

Povprečne čakalne dobe so: za srce 247 dni (za urgentne presaditve 50 dni); za ledvico približno 300 dni; za jetra 155 dni.

V Centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana so lani presadili 96 organov: 38 ledvic, 22 src, 24 jeter, 11 pljuč (od tega ena na Dunaju) in 1 trebušno slinavko. Spodbudno je, da je od lanskega leta tako uspešno zaživel program zdravljenja s presaditvijo pljuč.

Kako deluje Eurotransplant ?

Transplantacija srca | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Transplantacijski centri  sporočajo podatke o vseh svojih bolnikih, ki so na čakalnem spisku za katerega od organov (ledvice, srce, jetra, pljuča, trebušna slinavka, črevo), v Eurotransplant. Po drugi strani iz vseh teh držav javljajo vse mrtve darovalce oziroma razpoložljive organe centrali v Eurotransplant. Za vsak organ računalniško izberejo najprimernejšega prejemnika, "gre za poseben program, ki poleg medicinskih meril upošteva še bližino transplantacijskega centra, čas čakanja na organ, ali pa posebne pogoje: nujnost transplantacije, prednost čakajočega otroka."

Sistem deluje na menjavi, vsakemu bolniku iščejo najbolj primeren organ. Država dobi toliko organov, kot jih tudi posreduje v tujino.

 

Strinja se skoraj 80 odstotkov svojcev

Z darovanjem se strinja 78 odstotkov svojcev. V Nemčiji na primer v darovanje privoli le okoli 50 odstotkov svojcev, je še poudarila Danica Avsec. V registru je vpisanih 9872 oseb. V register se je mogoče vpisati osebno na pooblaščenih mestih oziroma na portalu e-uprave. Podatek se po vpisu zaklene, bolnišnični koordinatorji lahko do njega dostopajo šele
po smrti darovalca.

Transport organov

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Pred dnevi je Slovenska vojska sporočila, da so leta 2019 z letalom Falcon izvedli 15 prevozov za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Od podpisa pogodbe o sodelovanju med ministrstvom za obrambo in Zavodom RS za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant  od marca 2015 so dežurne posadke izvedle 56 prevozov. "Transport organiziramo na osnovi razpoložljivega časa in glede na to, za kateri organ gre. Ker imamo največ časa za prevoz ledvice, ta organ je treba presaditi v 24 urah, se lahko poslužujemo rednih letalskih linij in prevoza z rešilcem. Pri ostalih organih moramo uporabiti prevoze, ki v najkrajšem času prepeljejo organ do prejemnika oziroma operacijske dvorane. Zato uporabimo za prevoz srca falcon, saj imamo na razpolago le 4 ure od odvzema do presaditve. Lahko uporabimo tudi drug letalski prevoz, kadar falcon ni na razpolago. Jetra je treba presaditi v 12 urah, pljuča pa v šestih," nam je pojasnila Danica Avsec. 

vanda.levstik@zurnal24.si
 

Komentarjev 3
  • Pepe007 09:12 17.januar 2020.

    Ali imamo mogoče več presaditev srca, ker imamo večje potrebe in več bolnih zaradi slabe skrbi za lastno zdravje ter ker odpovedo prejšnji nivoji zdravljenja? Samo vprašam.

  • Avatar Leon
    Leon 09:03 17.januar 2020.

    Poslušam birokratsko gospo iz zdravstva kako razlaga glede zakonodaje o darovanju organov ,ki bi bila zakonsko urejena za vse državljane . In kdo bo nadziral izvajanje zakonodaje ? Trgovina z organi je zelo donosen posel ,zakaj menijo ,da pri nas ...prikaži več tega ne bi počeli ? Slovenija ima korupcijo zapisano v Ustavi .

  • Avatar praufo
    praufo 20:03 16.januar 2020.

    dobr da je falcon uporaben, kupljen za drnovška nekoč, do bo v ameriko hodil po cepivo, zdej se pa kr vsi furajo , hvala bogu, avionček ni bil pocen in treba ga je furat, sej je že rabljen , serveis ...prikaži več stane v vsakem primeru, ampak če dela, pač dela