Zdravje > Aktualno
27 ogledov

Podatki, ki šokirajo

Da bo v deželi, ki je sopomenka za kajenje, takšna prepoved sprejeta z veliko hu Žurnal24 main
Glavni vzrok raka na pljučih je kajenje. Zaradi tega raka sedaj umira generacija, ki je s kajenjem začela pred 30, 40 leti, večinoma v starosti okoli 15 let.

Dolga leta je bil rak dojk tisti, ki je terjal največ življenj med ženskami. Zdaj se je to spremenilo - vsaj v razvitih industrijskih državah, kjer je na pohodu rak na pljučih. To v poročilu, objavljenem ob današnjem svetovnem dnevu boja proti raku, ugotavljajo strokovnjaki American Cancer Society in Mednarodne agencije za raziskave raka.

"V industrijskih državah je leta 2012 zaradi pljučnega raka umrlo 210.000 žensk, zaradi raka dojk 198.000 in zaradi raka debelega črevesja pa 158.000," kaže poročilo. V manj razvitih državah rak dojk ostaja tisto rakavo obolenje, ki terja največ smrti med ženskami. Celovitih podatkov za leti 2013 in 2014 še ni.

Pljučni rak tudi pri moških

Pri moških medtem tako v razvitih industrijskih kot v manj razvitih državah glavni povzročitelj smrti, vsaj kar se rakavih obolenj tiče, ostaja pljučni rak. Glavni vzrok raka na pljučih je kajenje. Zaradi tega raka sedaj umira generacija, ki je s kajenjem začela pred 30, 40 leti, večinoma v starosti okoli 15 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rakava obolenja na pljučih tako svojevrstno odražajo kadilske navade. V ZDA in Veliki Britaniji, kjer so ljudje hitreje prijeli za cigareto in kjer je v sredini prejšnjega stoletja kadilo že zelo veliko ljudi, smrtnost zaradi raka na pljučih med moškimi sedaj narašča, med ženskami pa stagnira.

V državah, kot sta Španija in Madžarska, kjer se je tobak počasneje uveljavljal, medtem smrtnost zaradi raka na pljučih pri moških pada, pri ženskah pa narašča. Smrtnost raka dojk se medtem zaradi napredka v medicini zmanjšuje.

Ženske bolj ranljive

Kot je sicer za dpa pojasnila Martina Pötschke-Langer z nemškega centra za raziskave raka (DKFZ) v Heidelbergu, so ženske iz različnih razlogov v primerjavi z moškimi bolj ranljive za kajenje in tudi za raka na pljučih. Ženske namreč potem, ko enkrat začnejo kaditi, v povprečju dlje časa ostanejo kadilke in pokadijo več cigaret kot moški. Poleg tega so občutljivejše na rakotvorne snovi in druge strupe ter je pri njih tveganje za razvoj pljučnega raka že v osnovi večje.

Skupno poročilo ameriškega društva za boj proti raku in mednarodne agencije za raziskave raka sicer razkriva še, da je leta 2012 po vsem svetu za rakom na novo zbolelo 14,1 milijona ljudi, ta bolezen pa je terjal 8,2 milijona življenj.

Strokovnjaki predvidevajo, da se bosta obe številki v prihodnje še povečevali - ker se svetovno prebivalstvo povečuje in obenem stara ter ker se vzporedno z gospodarsko rastjo in urbanizacijo v velikem delu sveta krepijo tudi rizični faktorji, kot so prekomerna telesna teža, premalo gibanja in kajenje. Po drugi strani vedno nove ugotovitve in napredek v medicini omogočajo boljšo preventivo, hitrejšo diagnozo in tudi uspešnejše zdravljenje raka, piše dpa.

Komentarjev 1
  • erikkk 21:15 05.februar 2015.

    Problem po moje ni v cigaretah ki so prišle naravnost iz tobačnih tovarn ...Bolj so bile problem ponarejene cigarete v drugi polovici 80ih katere so nekateri kupovali po dosti nižji ceni iz Bosne ... take cigarete so pa ...prikaži veča res krivec za nastanke raka danes ... vendar se to takrat ni dost kontroliralo niti preprečevalo ... ponarejene cigarete si takrat zaznal po pekočem dimu ...