Zdravje > Aktualno
7758 ogledov

"Od bolečine sem si pulila lase"

bolečine, trebuh Žurnal24 main
Vsaka deseta: Ta bolezen je pogostejša od raka in sladkorne bolezni.

Čeprav endometrioza prizadene vsako deseto žensko v reproduktivnem obdobju, dekleta in žene pravijo, da je še vedno nevidna, saj se o tem enostavno ne govori in je zato pogosto spregledana."Od bolečine sem si pulila lase," je zapisala bolnica.

Zdravniki jih še vedno radi pošiljajo k psihiatru, kot pa da bi prejele ustrezno obravnavo. "Komentar ginekologinje na moje boleče menstruacije: Sodobne punce ste tako občutljive," je na Facebook strani društva Endozavest, kjer si te ženske pomagajo, delijo nasvete, izkušnje in misli, zapisala ena od teh žensk. Druga ji je odgovorila. "Tudi mene je to pri moji ginekologinji spravljalo v obup. Vedno sem se v čakalnici zjokala zaradi tega, tako da oni so v prvi vrsti, ki bi se mogli bolj izobraževat o tej bolezni."

Ker si želijo, da bi bila vsa ta nevidnost in skrita stiska končno prepoznani in da se endometrioza obravnava kot resno ginekološko stanje, so danes v središču Ljubljane pripravile zdaj že tradicionalni Endomarš. Ravno mesec marec je mednarodni mesec ozaveščanja o tej bolezni, rumena pentlja pa njen prepoznavni simbol. 

Endometrioza je pojav tkiva z značilnostmi sluznice maternice zunaj maternične votline. Tako kot v maternici je tudi tkivo endometrioze podvrženo hormonskim spremembam, zato se tudi zunaj nje odebeli, odlušči, zakrvavi, vendar ne more odtekati, ker nima izhoda. To povzroča zarastline, izrastke, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo močne bolečine. V primeru cist obstaja nevarnost, da te počijo in pride do razsoja celic po drugih organih.

Endometrioza je hormonsko odvisna, vnetna in kronična bolezen. Pogostost bolezni ni znana, ocenjujejo pa, da prizadene od 10 do 15 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Pogostejša je pri neplodnih bolnicah in bolnicah s kronično medenično bolečino. Prizadene lahko vse ženske v rodnem obdobju, tudi mladostnice. Pojavi se lahko že ob prvi menstruaciji. Endometrioza ni nalezljiva in se ne prenaša s telesnimi stiki.



 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.