Zdravje > Aktualno
1003 ogledov

Pojasnili déjà vu

Možgani dosežejo svoj vrhunec pri 22. Žurnal24 main
Ste imeli kdaj nenavaden občutek, da ste nekaj že doživeli, videli, čeprav veste, da ste na določenem kraju prvič? Znanstveniki ponujajo razlago.

Déjà vu je nenavadno stanje, ko imamo občutek, da smo nek trenutek že doživeli, čeprav dobro vemo, da ga nismo. Po nekaterih ocenih naj bi se z déjà vujem srečalo okoli osemdeset odstotkov populacije. Študija Inštituta za molekularno fiziologijo CNR pravi, da se déjà vu pojavi zaradi anomalije v možganih.

Analizirali so možgane 

“Do zdaj nismo imeli znanstvene razlage za déjà vu,” sporočajo z inštituta. Po njihovem mnenju je to tudi zato, ker so znanstveniki déjà vu do zdaj  preiskovali le iz perspektive zdravih ljudi. Zdaj so se psihoškega fenomena lotili drugače. V raziskavo so vključili zdrave ljudi, ki se jim zgodi déjà vu, in bolnike z epilepsijo. Študija je pokazala, da so ob prisotnosti déjà vu-ja tako pri zdravih kot pri bolnih prisotne anomalije, a so prizadeta različna območja možganov.

Pri ljudeh z epilepsijo so znanstveniki lokalizirali anomalije na možganih v predelu za vidno zaznavo in v predelu za dolgotrajen spomin. “To odkritje naj bi dokazalo, da je občutek déjà vuja, ki ga imajo bolniki med epileptičnim napadom, simptom realnega spomina, četudi napačnega,” pojasnjujejo.

Pri zdravih ljudeh, ki doživijo déjà vu, ugotavljajo majhne anatomske razlike v predelu možganov, ki je dogovoren za to, da vse čutne zaznave usmerja v sistem za čustva.  Zdi se, da je déjà vu pri zdravih ljudeh prej posledica spremenjene senzorične zaznave določenega dražljaja, kot pa spremenjenega spomina. “Mi mislimo, da smo denimo že videli določen kraj. V resnici pa nas občutja, ko ta kraj vidimo, spominjajo na dražljaj, ki smo ga pred tem že doživeli,” pojasnjujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.