Zdravje > Aktualno
3768 ogledov

Poklukar napovedal, kdaj bomo ukinili maske

Ministrstvo za zdravje
Svetovalna skupina že danes o odpravi ukrepa o obveznemu nošenju mask v zaprtih prostorih. Poklukar omenil četrtek.

V nedeljo so ob 580 PCR-testih in 3210 hitrih antigenskih testih potrdili 528 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 29.677 primerov okužbe, kar je 411 manj kot dan prej.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za javnost pred Infekcijsko kliniko v Ljubljani napovedal skorajšnjo ukinitev mask v zaprtih prostorih. O tem bo posvetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar razpravljala še danes. 

Po besedah ministra je v zadnjih dneh opaziti močan trend upadanja okužb in zasedenosti bolnišnic, zato verjame, da bo o odpravi nošnje mask resno razpravljala posvetovalna skupina.

Spremembe se nam morda obetajo že v četrtek. Minister je dodal, da so priporočila za ranljive skupine še vedno enaka kot prej in da se nošnja mask njim še vedno priporoča

Še v petek je vodja svetovalne skupine dejala, maske ne bodo več obvezne, ampak bo za njihovo nošnjo v zaprtih prostorih ostalo le priporočilo. Po njenem se bo to zgodilo, ko bo sedem zaporednih dni v intenzivnih enotah manj kot 35 bolnikov (zaradi ali s koronavirusom,). To bi lahko dosegli v sedmih do desetih dneh.

Po zadnjih podatkih vlade, je danes na intenzivnih oddelkih 42 bolnikov s potrjeno okužbo, zaradi covida 22, s covidom 20. 

Logarjeva je dejala, da bo svetovalna skupina danes znova razpravljala o tem. Infektologinja je ob tem opozorila na odpravo ukrepa pred veliko nočjo. V času praznikov bo namreč znova veliko druženja, skrbijo jih predvsem ranljivejše skupine. Zato je po njenem še vedno smiselno uporabljati maske v zaprtih prostorih.

Odprava ukrepa zaradi politike?

Na vprašanje, zakaj takšna odločitev, ko pa smo na primer lani poleti imeli bolnišnicah manj okuženih, nošenje mask pa je kljub temu ostalo obvezno, je minister odgovoril, da kot družba be moremo strmeti k obveznemu nošenju mask. Po njegovem imamo tudi učinkovito cepivo, ob tem se približuje še lepše vreme. Da odprava ukrepa ni posledica političnih pritiskov pred volitvami, je zatrdila tudi Logarjeva. 

 
Komentarjev 9
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 18:02 11.april 2022.

  Čakamo še prelet nato letal . In tistih skoraj 7 000 umrlih bo le še zgodovina... A vsaj svojci teh umrlih ne bodo pozabili kdo je za to odgovoren..

 • benx 15:55 11.april 2022.

  Ce me spomin ne vara niti ena od trenutnih parlamenarnih strank ni PROTI nosenju teh nagobcnikov! Toliko v opomin pred volitvami...

 • batom 15:46 11.april 2022.

  Maske se ze dolgo ne nosijo vec. Zpolitika ni vec v stiku z realnostjo.