Zdravje > Aktualno
41 ogledov

Poleti več zastrupitev z živili

sadna solata, sadje Shutterstock
Nevarne mikroorganizme najdemo tudi v mesu, školjkah in vodi.

V poletnem času je zaradi visokih temperatur in hitro pokvarljive hrane veliko več okužb in zastrupitev z živili kot v hladnejšem delu leta. Najpogosteje nas ogrožajo bolezenski mikroorganizmi kot so: Salmonela spp, Campylobacter in Enteropatogeni virusi.

Prvo najdemo v jajcih in izdelkih iz jajc, kot so denimo majoneza ali razne sladice iz surovih jajc. Campylobacter je prisoten v mesu, jajcih, surovem mleku in tudi v vodi, Enteropatogene viruse pa najdemo v solati, školjkah, prav tako tudi v vodi in pokvarjenem sadju.

Ne kupujte na zalogo

Zato predvsem za poletne mesece velja pravilo, da res dobro skrbite za higieno rok in živil ter da kupljeno hrano res hitro porabite. Hrano kupujte sproti in ne na zalogo, saj se v toplejših mesecih hitreje pokvari in je lahko nevarna za naše zdravje. Predvsem je lahko nevarna za otroke, nosečnice, kronične bolnike in starejše osebe.

Zato jejte raje toplotno obdelano hrano, solate in sadje pa dobro umijte in pazite, da ne zgnije. Bodite pozorni tudi na higieno kuhinjskega orodja za pripravo živil kot so denimo noži in deska. Po rezanju mesa pred nadaljno uporabo oboje dobro umijte. Pečeno hrano servirajte še vročo, ves čas imejte v mislih, da je najnevarnejši temperaturni razpon med 50 in 60 stopinjami Celzija. Pri tem razponu se namreč mikroorganizmi najhitreje razmnožujejo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 15:47 20.julij 2015.

    Še dobro, da ni nevarnih mikroorganizmov v hladnem pivu.