Zdravje > Aktualno
72 ogledov

Pomaga tudi pri težavah s sečili

Prve rožice na obali Suzana Kos
Čaj iz regratove korenine med drugim povečuje apetit in pospešuje prebavo, pomaga pri raztapljanju žolčnih kamnov ter krepi jetrne funkcije.

Še malo potrpimo in sezona regrata bo tu. Zopet si bomo privoščili sklede odličnih in zdravih regratovih listov. Za naše zdravje pa ni dobro le zelenje, številne zdravilne učinke ima tudi njegova korenina. Prav zato si lahko skodelico toplega regratovega čaja privoščite že zdaj.

Čaj iz regratove korenine pomaga pri težavah z zastajanjem vode, pri težavah z mehurjem in ledvicami ter zaprtju. Pospešuje raztapljanje žolčnih kamnov, krepi jetrne funkcije in naš imunski sistem. Pogosto ga uporabljamo za povečanje apetita in boljšo prebavo. V tem primeru ga spijemo tik pred obrokom. Regratova korenina vsebuje veliko inulina, ki preprečuje dvig krvnega sladkorja in izboljšuje absorbcijo magnezija.

Enostavna priprava

Čaj pripravimo tako, da damo dve čajni žlički posušenih regratovih korenin v skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo mirovati. Napitek po desetih minutah precedimo in spijemo. Čaj iz regratove korenine pijemo dvakrat na dan, pri zaprtju lahko tudi trikrat dnevno.

Posušene korenine lahko kupimo, lahko jih naredimo sami. Najbolje je, če jih naberemo v maju, juniju ali v jesenskem delu leta. Med nabiranjem pazimo, da ne zarežemo v koreninico, saj bo sicer iz nje iztekal mleček. Najbolje bo, če liste odrežete nekoliko nad korenino, odstranite pa jih šele tedaj, ko bo koreninica suha. Sveže korenine dobro operemo in narežemo na četrtine. Posušimo jih na soncu ali v sušilnici, pazimo pa, da ne splesnijo. Posušene koščke shranimo v suhem prostoru.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:18 06.marec 2016.

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je določilo kazni za tiste, ki ne upoštevajo omejitve pri nabiranju regrata. V veljavo je namreč stopila uredba, po kateri lahko vsak nabiralec nabere kilogram regrata, očistiti pa ga more na kraju samem. Podobna ...prikaži več omejitev velja za samonikle gobe, posameznik lahko nabere največ dva kilograma gob.Kazen za kršitelje 400-800€ ! Od tega pa že dobiš napad žolčnih kamnov !