Zdravje > Aktualno
135 ogledov

Pomembni dosežek slovenskih znanstvenikov

kemijski inštitut Saša Despot
"Gre za odkritje, ki ga doslej še niso opisali v nobeni znanstveni literaturi," je dejala slovenska raziskovalka.

Raziskovalci odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu so prišli do pomembnega odkritja, s katerim so doprinesli k razumevanju mehanizma aktivacije imunskega odziva. Odkritje, ki prinaša pomembne izboljšave v razvoj sodobnih cepiv in imunoterapijo raka, so objavili v majski izdaji revije Nature Communications.

raziskave, laboratorij | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Omenjena objava zaokrožuje sklop raziskav o mehanizmih aktivacije prirojenega imunskega odgovora na bakterijske in virusne okužbe. Laboratorij Kemijskega inštituta namreč že desetletje preučuje imunski odziv našega telesa, katerega vloga je zaznavanje okužb s patogeni in ustrezen odziv nanje, pa tudi popravljanje poškodb in odstranjevanje rakavih celic.

Kot je pojasnila raziskovalka Mojca Benčina, ima človeško telo razvite tri ravni obrambe pred okužbami. Kadar mehanska obramba s kožo in telesnimi tekočinami ne zadošča, se aktivira prirojeni imunski odziv, nato pa še pridobljeni imunski odziv.

Odkritje, pomembno za razumevanje imunskega odziva

Slovenski raziskovalci so se ukvarjali predvsem s srednjo stopnjo - prirojenim imunskim sistemom, ki se deduje. Del tega sistema predstavljajo tudi receptorji oz. proteini, kot je denimo TLR9, ki so ga raziskovalci vzeli pod drobnogled.

Prvič v znanstveni literaturi

Vloga receptorja je, da prepoznava bakterijsko in virusno DNK ter s tem aktivira imunski odziv v teh celicah - človeka torej pripravi na obrambo pred okužbami. V posebnih pogojih lahko receptor prepoznava tudi človeku lastno DNK, pri čemer pride do avtoimunskih obolenj, kot je denimo revmatoidni artritis, lupus itd.

Da se omenjeni receptor aktivira z daljšimi segmenti DNK, je bilo znano že prej, slovenski raziskovalci pa so odkrili, da TLR9 prepoznava tudi zelo kratke fragmente DNK. Ugotovili so, da prisotnost zelo kratkih fragmentov ojača imunski odziv, ter torej prvi dokazali, da je pomoč kratkih segmentov DNK lahko učinkovita.

"Gre za odkritje, ki ga doslej še niso opisali v nobeni znanstveni literaturi. V mozaik znanja o receptorju TLR9 smo dodali nekaj novega," je pojasnila Benčina.

Veliko odkritje za farmacevtsko industijo

Kot je dejala raziskovalka, so aktivatorji receptorja TLR9 za farmacevtsko industrijo zelo pomembni. Njihova izdelava je enostavna in poceni, učinki pa predvidljivi in dobro raziskani, kar jih uvršča med primerne dodatke cepivom. Farmacevtska industrija zato veliko vlaga v to, da bi pri pripravi sodobnih cepiv lahko uporabljali ravno aktivatorje tega receptorja.

Za učinkovitejša cepiva

Odkritje raziskovalcev Kemijskega inštituta lahko po besedah Benčine pomaga pri različnih aplikacijah v medicini. Odkritje je med drugim pomembno pri načrtovanju novih aktivatorjev receptorja, pri pripravi bolj učinkovitih cepiv in v imunoterapiji raka. Hkrati pa odkritje opozarja, da dokazana prisotnost zelo kratkih fragmentov DNK lahko vpliva na razvoj in ohranjanje vnetja ob avtoimunih obolenjih.

Za raziskave ni denarja

Kot je ob tem še dodala raziskovalka, se zaradi stanja na področju financiranja znanosti vseskozi veliko razmišlja o tem, katere eksperimente sploh izvesti, da ne bi porabili preveč sredstev. "Precej moramo razmišljati o tem, da najdemo inovativne načine, kako se izogniti stroškom. Vedno bolj se torej razmišlja o tem, kam znanost usmeriti, saj če finančnih sredstev ni, določenih eksperimentov ni mogoče izvesti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 12:40 26.maj 2017.

    Ni zastonj, pokojni direktor, domačim, pol leta pred smrtjo govoru, da ve, da ga bodo ubili