Zdravje > Aktualno
6609 ogledov

Pomembno odkritje: V tem primeru bo cepivo znatno učinkovitejše

Profimedia
Fizično aktivni ljudje imajo za kar 50 odstotkov večjo verjetnost, da bodo po prejemu cepiva razvili večje število protiteles.

Rezultati nove študije Univerze v Glasgowu so pokazali, da redna telesna aktivnost krepi imunski sistem, zmanjšuje tveganje za bolezen in smrt zaradi nalezljivih bolezni, poleg tega še znatno poveča učinkovitost cepljenja.

Pa ne samo to, redna telovadba prinaša za 50 odstotkov več protiteles v primerjavi z nekom, ki je manj telesno aktiven, trdijo britanski znanstveniki.

Študija profesorja Sebastiena Chastina z Univerze v Glasgowu je vključevala vse razpoložljive podatke o povezanosti telesne aktivnosti s tveganjem obolelosti in smrtnost zaradi nalezljive bolezni kot je pljučnica. 

Pomembno odkritje

Profesor navaja, da je bila študija izvedena na samem začetku pandemije, kar pomeni, da v njej ni podatkov, povezanih s covid-19. Kljub temu profesor poudarja, da so te ugotovitve zelo pomembne za odziv na trenutno pandemijo. "Naše ugotovitve so pomembno odkritje za potencialno ukrepanje in odziv na pandemije v prihodnosti." Raziskava z naslovom „Učinki redne telesne dejavnosti na imunski sistem, cepljenje in tveganje za nalezljivo bolezen v splošni populaciji: sistematični pregled in metaanaliza“ je bila objavljena v reviji Sports Medicine.

Po besedah raziskovalca so našli zanesljive dokaze, da redna telesna aktivnost krepi imunski sistem. S 35. neodvisnimi randomiziranimi kontroliranimi preskušanji, ki so zlati standard znanstvenih dokazov, se je izkazalo, da redna telesna aktivnost povzroči povišane ravni imunoglobulina (protitelesa).

IgA imunoglobulini (protitelesa) so beljakovinske molekule, ki jih imunski sistem ustvari kot odgovor na vstop tuje snovi v telo (antigen). Obstaja pet razredov imunoglobulinov: IgA, IgM, IgG, IgE in IgD. IgA v v izločkih iz dihal, spolovila,solzah itd., so torej najpomembnejša protitelesa za zaščito sluznic pred okužbami.

V šestih ločenih študijah, v katerih je sodelovalo več kot pol milijona udeležencev, se je izkazalo, da je trideset minut telesne aktivnosti pet dni v tednu zmanjšalo tveganje za bolezni in smrtnih primerov zaradi nalezljivih bolezni za 37 odstotkov.

Chastain dodaja, da redna telesna aktivnost povečuje tudi število CD4 T celic. Te so odgovorne za opozarjanje imunskega sistema na "zunanji" napad in za uravnavanje njegovega odziva na bakterije in viruse

Cepivo pri teh ljudeh bolje učinkuje

In še to, v randomiziranih nadzorovanih preskušanjih, ki so jih izvedli Chastain in njegovi sodelavci, je cepivo učinkovitejše, če ga prejmemo po po telesni aktivnosti. Fizično aktivni ljudje imajo namreč kar 50 odstotkov večjo verjetnost, da bodo po prejemu cepiva razvili večje število protiteles v primerjavi z nekom, ki ni fizično aktiven.

Znanstveniki poudarjajo, da bi te ugotovitve lahko služile kot preprost in učinkovit pripomoček pri kampanjah za spodujanje cepljenja.

Trije mehanizmi o pozitivnem vplivu telesne vadbe na bolezen

Telovadba ščiti pred dejavniki tveganja za nastanek hude in usodne okužbe. Fizično aktivni ljudje torej redkeje razvijejo debelost, sladkorno bolezen ter bolezni dihal in srca in ožilja.

Epidemiološke študije so pokazale, da ljudje, ki trpijo zaradi teh bolezni, težje prenašajo covid-19 in druge nalezljive bolezni dihal. Ne smemo pozabiti, da telesna aktivnost zmanjšuje stres in kronično vnetje, kar posledično vpliva na manjšo verjetnost razvoja okužb s smrtnim izidom. Večina smrtnih primerov covida-19 in pljučnice je posledica nenadzorovanega vnetnega odziva organizma.

In končno, če smo fizično aktivni, je naš imunski sistem močnejši in odpornejši. "Jasno sporočilo je,treba je bii aktiven - to ni dobro samo za vaše duševno in splošno zdravje, ampak zdaj imamo dokaz, da je dobro tudi za krepitev vaše imunosti. Čas je že torej, da si vadbo vgradite v vaš dan," dodaja profesor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.