Zdravje > Aktualno
9531 ogledov

Pomembno za bolnike: To so pravice, ki vam pripadajo po novem

Čakalnica Profimedias
Večina dodatnih pripomočkov bo bolnikom dostopna od junija.

Bolnikom z inkontinenco danes pripadajo po tri plenice na dan, to pomeni ena plenica za osem ur. Na ZZZS so v zadnjih letih prejeli več pobud, da bi to število povečali, ter se posledično odločili, da predlagajo povečanje števila inkontinenčnih pripomočkov (gre za plenice, vložke in posteljne podloge) za ljudi s težjimi obolenji s tri na štiri dnevno, tisti, ki imajo najtežjo inkontinenco, pa so upravičeni do dveh dodatnih plenic. Med težja obolenja spadajo tudi cerebralna paraliza, živčno-mišična obolenja, multipla skleroza ter tetra- in paraplegija.

"Že danes več kot 80.000 zavarovanih oseb prejema najmanj en pripomoček iz skupine inkontinence," je dodal vodja oddelka za medicinske pripomočke pri ZZZS Drago Perkič. Po njegovih besedah pravico za te bolnike širijo še na mobilne hlačke. "Te pomenijo lažjo oskrbo eb z inkontinenco, predvsem ko gre za starejše osebe z demenco," je dejal in pojasnil, da bo lahko zavarovana oseba namesto dveh plenic tako uveljavljala pravico do mobilnih hlač.

Sodoben senzorski sistem

Druga pomambna novost se nanaša zdravljenje sladkorne bolezni. "Tu smo neke vrste pionirji. Uvajamo namreč nov sodoben senzorski sistem za posameznega bolnika, s katerim bo spremljal nivo glukoze v krvi. Gre za elektronski pripomoček, ki spremlja vsa nihanja in potem daje bolniku in zdravniku podlago za ustrezno ukrepanje," je dejal.

Velika prodobitev za sladkorne bolnike

Posamezni bolnik s sladkorno boleznijo se je pri dosedanjem načinu zdravljenja na mesečnem nivoju približno 250-krat zbodel v konico prstov, večina teh vbodov pa po Sušljevih besedah z novim pripomočkom ne bo več potrebna.

Perkič je med drugim izpostavil tudi širitev pravic za slepe in slabovidne. Doslej so bili namreč ti upravičeni do Braillovega stroja ali Braillove vrstice, z novelo pravil pa se ta dva pripomočka med seboj ne bosta več izključevala. Vse te pravice bodo sicer zaradi finančnih posledic v veljavo stopile 1. junija.

Novost pri izdajanju napotnic

Pri poenostavljanju postopkov uveljavljanja pravic pa je generalni direktor kot najpomembnejšo novost izpostavil izdaje napotnic. "Napotnico za obisk specialista daje družinski zdravnik. Doslej so morali bolniki, če je rok potekel, ponovno k družinskemu zdravniku, nova pravila pa omogočajo, da v kolikor je to smiselno, lahko sam specialist podaljša veljavnost napotnice največ do dveh let," je dejal.

Zdravila za obdobje treh mesecih

Direktorica področja za odločanje o pravicah za medicinske pripomočke Ana Vodičar je med novostmi naštela tudi omilitev omejitev pri izdaji dragega zdravila oz. zdravila, katerega cena pakiranja presega 200 evrov. Prej je lahko zdravnik predpisal letni obnovljivi recept, a je v lekarni bolnik prevzel zdravilo le za potrebe enega meseca. "Po novem pa bo tudi za draga zdravila lahko v lekarni prevzel zdravilo za obdobje do treh mesecev. Ta novost bo najbolj pomembna za bolnike z virusom HIV, za zdravljenju hepatitisa, multiple skleroze ter tudi določena biološka zdravila za revmo," je strnila Vodičarjeva.

ZZZS je uvedel tudi t. i. elektronski bolniški list. Za bolniške odsotnosti od 1. februarja lahko tako vsi delodajalci in zavarovanci, ki so sami zavezanci za plačilo prispevka in so vpisani v poslovni register, prevzemajo potrdila o upravičeni zadržanosti od dela prek informacijskega sistema za podporo poslovnim subjektom.

Elektronski bolniški list

Zavarovanim osebam ni več treba potrdil fizično prinašati delodajalcu, prav tako tudi samo zaradi izdaje potrdila ob zaključku bolniškega staleža ni potreben obisk pri osebnem zdravniku, če ta strokovno oceni, da osebni pregled ni potreben. S tem ZZZS poenostavlja postopek uveljavljanja pravice do nadomestila plače tako za zavarovane osebe kot za delodajalce in hkrati razbremenjuje družinske zdravnike in pediatre.

 

Komentarjev 2
  • Avatar Karimanni
    Karimanni 00:06 11.februar 2020.

    Vet du inte var man kan hitta en kvinna för en natt? Kom igen >>> www.Bredhot.Com

  • ofclotun 19:49 10.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks