Zdravje > Aktualno
295 ogledov

Pomoč pri piku komarja

Zivljenje 02.04.10, tigrasti komar, foto: shutterstock Žurnal24 main
Vsak ima na zalogi kak dober nasvet, kaj narediti, ko nas piči komar. Kaj o njih menijo strokovnjaki?

Poleti nas lahko komarji ne mučijo le ponoči z neprestanim brnenjem po sobi, ampak tudi s piki, ki močno srbijo. Piki so sicer moteči, ampak ponavadi nenevarni. Pozorni pa naj bomo, ko koža okoli pika močno pordeči ali opazimo povišano telesno temperaturo.

Domača zdravila vsekakor lahko ublažijo srbenje

Najbolje je, da o piku ne razmišljamo in se poskušamo zatopiti v kaj drugega, a pogosto nam to nikakor ne uspe. Zato radi sežemo po domačih zdravilih in nasvetih. A kot navaja nemški dermatolog Marcus Maurer, ki je o njih napisal članek v knjigi "Mit ali medicina", vsi ne pomagajo.

  • Slina
    Človeška slina lahko le kratko ublaži srbenje, ko pa tekočina na koži izhlapi, ne pomaga več. Voda ima povsem enak učinek, in sicer, da za nekaj trenutkov ohladi komarjev pik.
  • Hlajenje
    Z ledom lahko pik ohladimo, kar bo dlje časa ublažilo srbenje. Paziti moramo le, da ne pride do ozeblin.
  • Med ali Čebula
    Med in čebula učinkujeta antibakterijsko in lahko dejansko pomagajo pri pikih komarjev. 
  • Toplota
    Najboljši nasvet v primeru, da vas piči komar, pa je po mnenju strokovnjaka, toplota. Ogrejte kovinasko žlico ali noč in jo položite na pik. Pomaga tudi skodelica z vročo vodo, ki jo potisnete na kožo. Ampak pazite, da kože pri tem ne opečete!
Komentarjev 1
  • allstarr111 20:23 04.avgust 2015.

    Baje kao se govori in natolcije da naj bi baje pomagalo če prdneš malenost prej preden te useka, sam treba ujet timing taprav.