Zdravje > Aktualno
126 ogledov

Pomoč pri razpokanih ustnicah

Ustnice Profimedias
Razpokanih ustnic nikar ne ližite, privoščite jim raje masko iz medu ali skute.

Lepota in zdravje naših ustnic sta povezana tudi z našo starostjo, nego, prehrano, okoljem, imunskim sistem in tako dalje. Ustnice najpogosteje razpokajo pozimi zaradi suhega zraku v notranjih prostorih, velikih temperaturnih sprememb in zaradi padca imunskega sistema. Koža na ustnicah je namreč zelo tanka in zato toliko bolj dovzetna za vplive iz okolice.

Če imate razpokane ustnice, jih nikar ne dražite s prsti, ne oblizujte si jih, pustite jih čisto pri miru. V nasportnem primeru lahko kožo na ustnicah razdražite in naredite dodatno škodo.

Pomoč pri razpokanih ustnicah 

Rahlo razpokane ustnice poskusite pozdraviti z masko iz skute ali medu. Po ustnicah na debelo namažite med ali z vodo razredčeno skuto in pustite delovati pol ure. Z masko lahko mažete ustnice vsak dan.

Razpokanih ustnic si nikar ne mažite s šminkami in nepreverjenimi balzami za ustnice, saj lahko tudi ti dodatno razdražijo kožo. Če so vaše ustnice močno razbolele in vnete, bo najbolje obiskati zdravnika ali farmacevta in skupaj poiskati rešitev. Morda lahko psokusite kremo s hidrokortizonom.

Za zdrave ustnice je najbolje skrbeti preventivno, pijte dovolj tekočine, jejte zdravo in raznoliko hrano in redno vlažite notranje prostore. Če uporabljate balzam, naj bo ta brez nepotrebnih dodatkov in čim bolj naraven. Šminka pa naj bo takšna, da ne izsuši ustnic in jih dodatno navlaži ter zaščiti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.