Zdravje > Aktualno
2208 ogledov

Ponovne okužbe: Ta mladenič je rekorder

Profimedia
"Zdaj vem, da sem imel tudi srečo. Pri 28. letih sem namreč dovolj mlad in zdrav, da se lahko uspešno spopadem z virusom," je dejal Britanec, ki je strokovnjake povprašal, kako pogosto se dogodi, da zboliš kar petkrat.

"Sem medicinski čudež. Sliši se fenomenalno, vendar na žalost zaradi sposobnosti, da se okužim s covidom," je za britanski The Telegraph zapisal 28-letni Jack Rear, ki se nikakor more znebiti koronavirusa. Odkrili so mu ga že hitro po začetku epidemije, od takrat pa do danes, je bil pozitiven še štirikrat. 

Začelo se je koncem aprila 2020. Da je okužen, je spoznal med tekom, ko ga je že sto metrov od hiše popadel kašelj, začel se je dušiti. "Bilo mi je bilo čudno, ker sem šele nekaj tednov pretekel polmaraton. Opravil sem torej test, ki je bil pozitiven," je zapisal Britanec. 

Druga okužba oktobra 2020 je bila približno enaka prvi. "Ne bi vedel, da ga imam, če me ne bi prijatelj po skupnem sprehodom prepričal, naj naredim test, potem ko je bil sam pozitiven."  

Številka tri se mu je zgodila julija 2021. "Povabljen sem bil na moški finale Wimbledona in kljub temu, da smo morali na vhodu pokazati negativen test, sem bil pozitiven nekaj dni za tem. Mislim, da me je okužil nekdo tam." 

Najhujša je bila delta

Dobil je delto, ki pa ni bila tako nedolžna. "Teden dni sem ležal v postelji s strašanskim glavobolom, pri katerem se ti zdi, da ti nekdo zabija steklo v možgane. Takrat sem prišel na idejo, da je bila okužba morda hujša, saj se je pojavila približno dva tedna po prvem odmerku cepiva."

Pet tednov po okrevanju, ko je je prišel po drugi odmerek cepiva, mu je zdravnik pojasnil, da se v njegovem telesu verjetno borijo protitelesa, nastala po prvem odmerku, skupaj s tistimi iz aktivne okužbe.

Tretji odmerek je prejel sredi decembra, in čeprav je menil, da gre za lažji prehlad, je bil takoj po božiču že četrtič pozitiven. Tokrat je šlo za omikron, zbolel je v blažji obliki, zato se je že januarja vrnil v normalno stanje.

Vse do prejšnjega tedna. Bil je prepričan, da gre za seneni nahod, vendar je po informaciji o stiku s pozitivno osebo, znova odšel na test. "Uganite, kaj se je zgodilo? Dobil sem novo različico omikrona, BA.2, ki je zdaj trenutno prevladujoča v Združenem kraljestvu."

Pravi, da se je večinoma držal pravil, nosil masko, nočnih zabav se ni udeleževal. " Zdaj vem, da sem imel tudi za srečo, pri 28. letih sem namreč dovolj mlad in zdrav, da se lahko dobro spopadem z virusom," je še dejal Britanec, ki je strokovnjake povprašal, kako pogosto se to dogaja?

Tri je največ do sedaj

"Še nikoli nisem srečal koga, ki bi petkrat zbolel za covidom. Tri je največ, kar sem videl. Vi ste rekorder," mu odgovarja profesor Denis Kinane z Univerze v Bernu, ustanovitelj  zasebnega podjetja za odkrivanje covida, ki deluje pod okriljem vlade Združenega kraljestva. "Vendar to morda ni tako presenetljivo, kot se zdi," je dodal znanstvenik.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Novi podatki britanskega statističnega urada kažejo, da je Združeno kraljestvo trenutno na vrhuncu okužb. Od 26. marca so zabeležili 4,9 novih okužb in dober del le-teh predstavljajo ponovne okužbe. 

V sedmih dneh pred 20. marcem so v tej državi drugo okužbo zabeležili pri 50.866 ljudeh, v tretje je šlo pri 8.717, četrtič se je okužilo 74 ljudi.

Po uradnih podatkih je v Sloveniji 80 tisoč ljudi covid prebolelo dvakrat in okoli 500 trikrat

Zaenkrat še ni podatkov, koliko se jih je, če sploh, poleg Reara okužilo še petič. Glede na to, da se od nedavnega v tej državi testira manj ljudi, da hitri testi ne bodo več brezplačni in dostopnejši širši javnosti, bi lahko bile te številke pomanjkljive. Del razloga za to je nova različica omikrona, imenovana BA.2. Je podobna, a še bolj nalezljiva kot različica BA.1, ki je prevladovala v Združenem kraljestvu tik pred božičem, navaja strokovnjak. 

Ena da, drugi ne

Toda zakaj se nekateri okužijo večkrat, ali celo petkrat kot je pokazal zgornji primer? 

"Verjetno imate šibek imunski odziv na covid. To se dogaja tudi pri drugih boleznih. Nekateri ljudje imajo seneni nahod, drugi ne. Nekateri ljudje so bolj občutljivi na covid, drugi ne," mladeniču odgovarja profesor Kinane. "Te majhne variacije v našem imunskem sistemu so pomembne. Če bi imeli vsi enak imunski odziv na vse, bi bolezen, ki bi ubila enega od nas, lahko ubila vse. Celo člani iste ožje družine imajo nekoliko drugačen imunski sistem. Ves čas naletimo na kaj takega. Ko sva z otrokom zbolela za covidom, je bila moja žena v redu," zaključuje profesor. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.