Zdravje > Aktualno
244 ogledov

Ponujajo komoro kot "čudežno zdravilo", vendar brez dovoljenja

komora Profimedias
Primer, ki ga razkriva Dnevnik prihaja iz središča Kopra. V HBO2T Studiu namreč ponujajo zdravljenje s hiperbarično komoro, kljub temu, da za to nimajo dovoljenja zdravniške zbornice.

Vodja podjetja specialist otorinolaringologije Vladan Stanojković, ki so mu zaradi uporabe metod v neskladju z medicinsko doktrino že izrekli opomin, meni, da ga po krivici onemogočajo, piše današnji Dnevnik.

Metoda, ki ni v skladu z medicinsko doktrino

Stanojković v koprskem zasebnem centru ponuja zdravljenje s hiperbarično komoro za bolnike z multiplo sklerozo in nekaterimi drugimi zdravstvenimi stanji, pri katerih velja ta metoda za sporno. Zaradi uporabe metod, ki niso v skladu z medicinsko doktrino, je ta zdravnik, ki je sicer zaposlen v izolski bolnišnici, po poročanju časnika pred časom že dobil opomin zdravniške zbornice.

Poleg tega ima, kot so za Dnevnik potrdili na ministrstvu za zdravje, podjetje HBO2T Studio zgolj dovoljenje za specialistično zunajbolnišnično dejavnost v otorinolaringologiji. 

Dovoljenja za zdravljenje s kisikom v hiperbarični komori mu niso izdali, saj po njihovem ni izpolnjeval pogojev strokovne usposobljenosti za ravnanje s to aparaturo.

Kljub temu na svoji spletni strani omenjeno podjetje navaja dolg seznam bolezni, pri katerih naj bi bilo zdravljenje s hiperbarično komoro primerno.

Dnevnik je ponudbo podjetja preveril s klicem v podjetje. Sodelavki časnika, ki se je zanimala za zdravljenje multiple skleroze s hiperbarično komoro, so potrdili, da to zdravljenje opravljajo.

Tožil bo državo

Stanojković je v četrtek napovedal tožbo proti ministrstvu za zdravje. Meni namreč, da ga onemogočajo po krivici in brez zakonske podlage. Vzrok je po njegovem v tem, da zdravstvena blagajna danes plačuje za komoro ljubljanskemu Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) oziroma ljubljanski medicinski fakulteti, s katero UKC sodeluje.

Zatrdil je, da lahko komoro uporablja za otorinolaringološke programe, kot je šumenje v ušesu ali akutna naglušnost. To je po njegovih zagotovilih tudi na seznamu indikacij, ki jih kot primerne označuje ameriška Agencija za hrano in zdravila.

Pritožil se je pacient

Na ministrstvu za zdravje bodo zdravstveni inšpektorat pozvali, naj preveri, katere vrste dejavnosti izvajajo v podjetju HBO2T. Zoper to podjetje so doslej prejeli pritožbo pacienta z vnetno črevesno boleznijo, ki ga je Stanojković zdravil s hiperbarično komoro, s primerom pa se je po njihovih podatkih kasneje ukvarjala zdravniška zbornica.

Predsednik zbornice Andrej Možina je povedal, da bodo o primeru koprskega zdravnika razpravljali že prihodnji teden. Pod drobnogled bosta ta primer vzela odbor za strokovno-medicinska vprašanja in odbor za pravno-etična vprašanja, v nadaljevanju pa bo o morebitnih ukrepih verjetno odločalo razsodišče zbornice, še piše Dnevnik.

Komentarjev 4
  • jakec1575 00:07 11.junij 2016.

    Tudi znanost je zal zapadla v vero, ko se citira clanke in raziskave, ki so citirali druge starejse objave. če je prvi naredil napako se napaka prenasa iz clanka v clanek. Meta raziskave sicer obcasno pocistijo nebuloze, ampak se vedno ...prikaži več ostaja ogromno napak v znanosti. Kot recimo prehranski dodatki ali pa holesterol ali pa se kaksne druge danes tako rekoc zapovedi. Zal tudi znanost ni vec imuna. Denarja za potrjevanje ze opravljenih raziskav pa je vedno premalo.

  • jakec1575 00:03 11.junij 2016.

    Absolutno sem za znanost, vendar kjer znanost nima dokoncnih odgovorov vedno dopuscam drugim metodam prostor, pod pogojem, da ne škodijo. Če ne delajo škode lahko samo koristijo ali nimajo nobenega vpliva. Indoktrinacija slovenskega študenta medicine v absolutno vero v preverjeno ...prikaži več 15 let staro znanost in popolnoma tehnični pristop se zacne v 1 letniku in uniči marsikaterega bodocega zdravnika. Imajo en samcat predmet kako delati s pacienti, ki ga navadno delajo z levo roko v 6 letniku. moram pa reci, da so nekateri mladi zdravniki zelo razgledani. se ucijo in tudi incognito dovoljujejo odprta vrata. zakaj? Ker je tudi njim pomagalo ali so slisali, da je kakemu sorodniku. pat situacija. trdovernih, ki imajo palico v rokah in tepejo mladi rod je vse polno. mnoge odgovore za nekatere bolezni boste nasli v starih zdravilskih knjigah. presek vec taksnih knjig pa vam bo dal osupljive rezultate, kaj deluje in kaj ne.

  • Papaja Popi 22:23 10.junij 2016.

    Meni je komora rešila življenje.