Zdravje > Aktualno
1565 ogledov

Popil kozje mleko, zbolel in umrl

Koze Profimedias
Strokovnjaki dolgo niso mogli ugotoviti, od kod zakoncema virus KME.

Starejši par z območja Koprivnice na Hrvaškem je zbolel za hudo obliko klopnega meningitisa, zaradi zapletov pa je mož pozneje umrl v bolnišnici. Kot navaja Slobodna Dalmacija, zdravnikom sprva bilo jasno, kako se je to lahko zgodilo, saj na telesih obolelih niso našli znakov ugriza klopa, ki ga je sicer lahko prepoznati. Pojavijo se namreč rdečina, srbenje in pogosto tudi oteklina.

Bolnika sta kljub temu kazala vse simptome klopnega meningoencifalitisa (KME), virus pa so pozneje potrdili še z laboratorijski izvidi.

Strokovnjaki za nalezljive bolezni so pozneje vendarle ugotovili, za kaj gre. Zakonca sta namreč pila surovo kozje mleko, ki je bilo očitno okuženo z virusom: "Takšni primeri so zelo redki, vendar še vedno mogoči," je dejala Vesna Mađarić, vodja Oddelka za infekcijske bolezni v bolnišnici v Koprivnici.

Kot je pojasnila zdravnica, se je koza najverjetnega okužila nekje na paši, kjer jo je ugriznil okuženi klop. Virus je prešel v njen krvni obtok in nato še v mleko.

O okužbi s kozjim mlekom smo sicer poročali tudi v Sloveniji. Leta 2013 so se na Koroškem z virusom KME okužile štiri osebe, ki so na kmetiji pile surovo, neprekuhano kozje mleko.

Izloča virus v svojem mleku

Z virusom klopnega meningoencefalitisa se lahko okužijo tudi domače živali, na primer koze, ovce in krave. Okužene živali sicer niso naravni gostitelji virusa, kljub temu pa okužena žival izloča virus v svojem mleku. Tako se lahko posredno, z zaužitjem nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov, okužijo tudi ljudje, so pojasnili na slovenskem inštitutu za javno zdravje.

Strokovnjaki zato opozarjajo na previdnost pri uživanju surovega mleka in mlečnih izdelkov, obenem pa tudi na pravočasno zaščito s cepljenjem pred to nevarno boleznijo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:36 27.maj 2017.

    Fora pa da se KME sploh ne razvije pri zdravih nestresnih osebah. 90% ljudi asimptomatsko preboli KME in je avtomatično imunih. Enako kot živali. Tudi žival, če je pod stresom lahko umre zaradi KME. Aja pa še nekaj... pasterizirano mleko ...prikaži več je strup samo po sebi oziroma tihi ubijalec, ker je mleko mrtvo, encimi so mrtvi, telo jemlje svoje minerale, da ga lahko predela, namesto da bi jih dobil z živim mlekom. Kdo ima od tega korist? :) follow the money

  • matermila 14:17 27.maj 2017.

    Strokovnjaki zato opozarjajo na previdnost pri uživanju surovega mleka in mlečnih izdelkov,Česa bolj glupega,pa že dolgo ne.Kako naj bo človek previden pri zaužitju surovega mleka, a naj vpraša kozo.če jo je slučajno ugriznil okužen klop?Mleko prekuhati in pika.

  • MihaPu 12:11 27.maj 2017.

    A sedaj bo kozje mleko in kozji sir tako drago, ker bodo preverjali rigorozne teste za KME in to pomeni, da bo 50 eur/liter kozjega mleka. Kaj bodo še odkrili in s čim še nas bodo strašili? Komu je to ...prikaži več sedaj v interesu? Objavite prosim tistega, ki vam je plačal to reklamo.