Zdravje > Aktualno
1400 ogledov

Poročilo o slabih in ponarejenih zdravilih

tzlepotainzdravje25.02.09, kontracepcija, kontracepcijske tabletke, nosecnost, f iStockphoto
Nova raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pokazala na zastrašujoče podatke o zdravilih.

V državah z nizkimi in srednjimi prihodki je vsako deseto zdravilo slabe kakovosti ali ponarejeno, je pokazala nova raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Poročila o tovrstnih zdravilih se v večini primerov nanašajo na antibiotike in zdravila proti malariji.

Ljudje torej jemljejo zdravila, ki sploh ne zdravijo ali preprečujejo bolezni. "To ni le zapravljanje denarja posameznikov in zdravstvenih sistemov, ki te proizvode kupijo, podstandardna ali ponarejena zdravila lahko povzročijo resne bolezni ali celo smrt," poudarjajo pri WHO.

Rak, kontracepcija, antibiotiki

Organizacija je vladna poročila o teh zdravilih začela zbirati leta 2013 in od takrat prejela približno 1.500 prijav. Zdravila obsegajo najrazličnejša področja delovanja, od zdravljenja raka do kontracepcije, največ pa se jih nanaša na antibiotike in antimalarike.

Proizvodi niso omejeni na draga zdravila ali dobro poznane znamke ter jih je v skoraj enaki meri najti med generičnimi in patentiranimi zdravili.

"Številni od teh proizvodov, kot so antibiotiki, so nujni za preživetje in dobrobit ljudi," je opozorila predstavnica WHO Mariangela Simao. PoleG tega podstandardna in ponarejena zdravila nimajo zgolj "tragičnega učinka" na posameznike, ampak predstavljajo tudi grožnjo na področju odpornosti proti mikrobom, je dejala.

Večino poročil o tovrstnih zdravil, 42 odstotkov, je WHO zabeležil v Afriki. 21 odstotkov jih prihaja z območja obeh Amerik, prav tako 21 odstotkov pa iz Evrope. A kot opozarjajo, gre najverjetneje za le majhen del problema. Delež poročil z nekaterih območjih, denimo Zahodnega Pacifika in Jugovzhodne Azije, je namreč izjemno majhen.

V torek objavljena raziskava navaja tudi ocene univerze v Edinburghu, po katerih zaradi pljučnice letno umre najmanj 72.000 otrok, ki naj bi prejeli podstandardne ali ponarejene antibiotike.

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 14:29 29.november 2017.

    Pri nas je ta stalnica že desetletja.Prava zdravila so samo za politično elito,ki nas je spravila na beraško palico. jaz bi jim namesto zdravil dal Pantakan