Zdravje > Prehrana
36 ogledov

Poslanci zahtevajo obvezno omejitev transmaščob v živilih

Transmaščobe - slaščice Profimedias
Evropski poslanci za obvezno omejitev količine transmaščob v industrijsko pripravljeni hrani. Krive za 14 odstotkov smrti v EU.

O škodljivosti transmaščob smo na našem portalu že veliko pisali, nazadnje tudi o tem, da jih bo končno omejila tudi naša država, s sprejetjem svoje zakonodaje, saj na evropski ravni za to ni bilo pravega posluha. 

Kot kaže, pa se je vendarle zgodil pomemben preobrat. Iz Strasboruga, kjer v teh dneh poteka zasedanje evropskega parlamenta, so sporočili, da so evropski poslanci včeraj izglasovali resolucijo  o obvezni omejitvi tansmaščob v živilih.

Torej so tudi omenjeni poslanci spoznali oziroma se poučili o tem, da so transmaščobe izredno škodljive, predvsem za ranljivejše skupine prebivalcev, ki si dražje in kvalitetnejše hrane pač ne morejo privoščiti.

Kot piše v sporočilu iz Strasbourga, evropski poslanci ugotavljajo, da te maščobne kisline dokazano povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, vplivajo na neplodnost, Alzheimerjevo ter sladkorno bolezen in debelost.

Zgolj ugotovitve do sedaj niso učinkovale

Po mnenju poslancev že dejstvo, da le eden od treh evropskih potrošnikov pozna transmaščobne kisline, kaže, da ukrepi za označevanje vsebnosti teh kislin niso bili učinkoviti.

Pozivi komisiji naj vendarle ukrepa

Komisjo zato pozivajo, naj čim prej, najkasneje pa v dveh letih, določi zakonske omejitve EU glede vsebnosti industrijskih maščobnih kislin (tako za sestavine kot za končne proizvode), da bi se zmanjšalo njihovo uživanje med vsemi skupinami prebivalstva.

"Parlament poudarja, da je dokazano, da so bile pravne omejitve za industrijske transmaščobne kisline, ki jih je uvedla Danska leta 2003 in v skladu s katerimi so vsebnost transmaščobnih kislin v oljih in maščobah omejili na dva odstotka, uspešne, saj se je število smrti zaradi bolezni srca in ožilja znatno zmanjšalo," so sporočili.

Krive za 14 odstotkov smrti v EU

Transmaščobne kisline so nenasičene maščobe, ki se nahajajo v mleku, mlečnih izdelkih in govejem mesu ter v industrijsko proizvedenih delno hidrogeniranih rastlinskih oljih. Raziskave kažejo, da njihovo uživanje povečuje tveganje bolezni srca in ožilja, ki so vzrok za približno 660 tisoč ali 14 odstotkov smrti letno v EU.

Limonini vaflji | Avtor: V. L. V. L.
Prva članica Unije, ki je omejila dovoljeno vsebnost transmaščob v oljih in maščobah je bila Danska leta 2003. Podobne ukrepe so kasneje uvedle tudi Avstrija (2009), Madžarska (2013) in Latvija (2015), medtem ko imajo prostovoljne omejitve v Belgiji, Grčiji, Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem in v Veliki Britaniji. Priporočila o količini transmaščob so izdala ministrstva za zdravje v Bolgariji, na Finskem, na Malti, na Slovaškem in v Veliki Britaniji.

Slovenski inštitut za nutricionistiko je prejšnji teden predstavil rezultate raziskovalnega projekta o transmaščobah v živilih v Sloveniji, ki kažejo, da transmaščob v margarinah tako rekoč ni več, so pa veliko teh škodljivih maščob našli v izdelkih, ki jih dobimo v naših pekarnah in slaščičarnah.

Naše ministrstvo za zdravje medtem že pripravlja zakon s katerim bi omejili te škodljive maščobe. Sprejet naj bi bil v prvi polovici prihodnjega leta.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mirror 09:40 28.oktober 2016.

    Če že novinar piše o transmaščobah, naj ga bo vsaj toliko v hlačah, da napiše imena izdelkov in proizvajalcev. Rekla, kazala je premalo.

  • Miller 08:37 28.oktober 2016.

    ufff princes krofki ! :)