Zdravje > Aktualno
45 ogledov

Pot k legalizaciji medicinske konoplje je odprta

konoplja v medicinske namene EPA
Pravno ureditev za zdravila, izdelana iz konoplje, bo Slovenija dosegla s spremembo veljavne uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, pridelava in predelava konoplje ostajata prepovedani.

"Standardizirani cvetni ali plodni vršički rastline konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, se bodo s spremembo uredbe v Sloveniji lahko uporabljali v medicini," piše v predlogu uredbe, ki konopljo umika iz prve, najstrožje skupine prepovedanih drog.

Uredbo o spremembi in dopolnitvah Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, je pripravilo ministrovo za zdravje in jo za mesec dni dalo v obravnavo. Veljati naj bi začela januarja prihodnje leto,  

V  Sloveniji bo v medicinske namene poleg sinteznih in naravnih ekstraktov iz konoplje, na razpolago še rastlinska konoplja. Na ministrstvu so in ob tem opozorili, da imajo tako širok nabor konopljinih aktivnih snovi, ki se lahko uporabljajo v medicini, v EU le še Nizozemci in Čehi, medtem ko v Italiji in Nemčiji nekaj podobnega šele sprejemajo.

Poleg premestive konoplje iz prve skupine prepovedanih drog, je parlamentarni odbor za zdravstvo ministrstvu za zdravje, naložil, da uredi še gojenje konoplje pri nas .Rešiti je potrebno tudi vprašanje oskrbe in gojenja konoplje.

Pridelava in predelava konoplje zaenkrat prepovedani

Ker tega uredba ne predvideva, sta pridelava in predelava konoplje še vedno prepovedani, so pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, bi bilo to v nasprotju  s konvencijami OZN na področju drog in Zakonom in proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, kar pomeni, da "bo treba v bodoče spremeniti zakon," so še pojasnili na ministrstvu.

Na seznamu nove, zelo nevarne psihoaktivne snovi

Z uredbo na seznam najstrožje prepovedanih drog, namesto konoplje, prihajajo tri nove zelo nevarne psihoaktivne snovi, ki so jih pri nas odkrili z zadnjih mesecih. Gre za snovi kot so MDMB-CHMICA ali "črno mamba", ter sinteična opioida, Furanilfentanil in Akrilfentanil, medtem ko se bupoprion iz prve skupine prestavi v drugo, kar pomeni, da bo ta snov od januarja dovoljena za uporabo v medicini.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 16:58 17.november 2016.

    Gojenje konoplje za samozdravljenje je moja človekova pravica in tega mi nobena država ne bo odvzela!

  • Avatar praufo
    praufo 16:47 17.november 2016.

    pa dejte si že enkrat dopovedat , da rastline ne moreš prepovedat, v angliji je park kjer so posajene same smrtonosne rastline, pa nihče tega ni prepoveal, tole s to konopljo je pa višek vseh bedarij vseh vlad, ki so ...prikaži več pač skorumpirane in delajo v interesu globalističnega imperija, ki se zaveda da je to najboljša rastlina in ravno zato jo je prepovedal ... predlagam čimveč gojilcev konoplje, pa naj nas strpajo v zapor, če je dovolj veliki ... banda, ne vem kakšna globalistična, jebi**te se

  • Avatar Leon
    Leon 16:43 17.november 2016.

    Problem uporabe konoplje je v konkurenci ! Največji lobij je FARMACIJA .