Zdravje > Aktualno
11085 ogledov

Potiho in brez znakov: S to boleznijo se spopada vsak deseti odrasli

V Sloveniji jo ima 180.000 odraslih.

Kronična ledvična bolezen se začne potiho in tako rekoč brez znakov. Prve večje težave bolnik pogosto občuti šele, ko se bolezen razvije do končne ledvične odpovedi: "Kronična ledvična bolezen je okvara ledvic, ki traja več kot tri mesece. Nanjo nakažejo prisotnost krvi ali beljakovin v urinu. Ali pa se pri slikovni preiskavi z ultrazvokom pokaže nenormalna slika ledvic. Pokazatelj bolezni je tudi na manj kot 60 odstotkov zmanjšano delovanje ledvic," opozarjajo pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. 

smoothie, napitek, zelenjava Zdravje Prehrana

Dializa | Avtor: Profimedia Profimedia
Vsak deseti odrasli

Sicer je ta bolezen danes zelo pogosta, ima jo vsaj eden od desetih odraslih ljudi in je večinoma posledica nezdravega načina življenja. V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot dva tisoč pa se jih zaradi odpovedi ledvic zdravi z dializo ali presaditvijo ledvice. 

Bolezen, ki ne boli

Mnogi ljudje sploh ne vedo, da imajo okvaro ledvic, saj nimajo prav nobenih težav. Ker nič ne boli, jo ponavadi odkrijejo s preiskavami seča in krvi. Eden od pomembnih znakov kronične ledvične bolezni je lahko tudi zvišan krvni tlak. 

Kdo je najbolj ogrožen?

Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, upočasnimo slabšanje ledvičnega delovanja, preprečimo odpoved ledvic in očuvamo srce: "Kronična ledvična bolezen večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja. Ogroženi so predvsem sladkorni bolniki, bolniki z arterijsko hipertenzijo, boleznijo srca ali ožilja, sečnimi kamni, moški s povečano prostato ljudje, katerih sorodniki imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in predebeli ljudje," sporočajo iz UKC Ljubljana, kjer bodo jutri na Svetovni dan ledvic na Polikliniki brezplačno merili tlak, kvni sladkor in seč na beljakovine. 

Meritve v UKC Ljubljana in Maribor

  •     informativna točka (09:00 do 14:00, avla in Poliklinika UKC Ljubljana),
  •     meritev krvnega tlaka (09:00 do 14:00, Poliklinika UKC Ljubljana) in
  •     testiranje urina (09:00 do 14:00, avla in Poliklinika UKC Ljubljana).

Svetovnemu dnevu ledvic se pridružujejo tudi medicinske sestre Klinike za interno medicino UKC Maribor. Med 8. in 14. uro bodo pripravile stojnice v avli Klinike za interno medicino. Sestre bodo obiskovalcem stojnic izmerile krvni tlak, krvni sladkor, jih
seznanile s tveganji za kronično ledvično bolezen in jim ponudile različna zdravstveno vzgojna gradiva. Prav tako bo vsak obiskovalec stojnice lahko oddal urin za aboratorijski pregled na prisotnost beljakovin v urinu. Kliniki za pediatrijo pa bodo zdravniki in medicinske sestre prav tako svetovale otrokom in staršem.

Meritve tudi drugod po Sloveniji

Kdaj in kje si lahko brezplačno izmerite krvni tlak sladkor v krvi in seč na beljakovine, si preberite TUKAJ! Na testiranje vabijo še posebej tiste, pri katerih je večja verjetnost za nastanek kronične ledvične bolezen. Posebej ste vabljeni tisti, ki imate:

  •      povišan krvni tlak,
  •      bolezni srca ali ožilja,
  •      sečne kamne,
  •      povečano prostato,
  •      avtoimunske bolezni,
  •      dedno ledvično bolezen ali svojce, ki so jim ledvice odpovedale,
  •      starost nad 50 let,
  •      prekomerno telesno težo,
  •      ste kadilci.

Posledice neodkrite ali nezdravljene kronične ledvične bolezni so zelo hude, saj lahko ledvice povsem odpovejo ali pa ljudje umrejo bistveno prej od svojih vrstnikov zaradi srčno-žilnih bolezni. Vsako leto v Sloveniji ledvice odpovejo okoli 250 ljudem, ki nato vse življenje potrebujejo dializno zdravljenje ali presaditev ledvic: "Če imate naštete dejavnike tveganja za kronično ledvično bolezen, se pravočasno testirajte. Že zdaj pa začnite živeti bolj zdravo – z manj slano zdravo prehrano in rednim gibanjem lahko preprečite tako ledvično bolezen kot bolezen srca in ožilja," sporočajo strokovnjkaki. 

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 15:28 07.marec 2018.

    za vsako bolezen tabletka raste in to v lekarni

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:22 07.marec 2018.

    Primer - zdravljenje visokega krvnega tlaka s tabletkami privede do odpovedi ledvic ali srca. Sicer pa to tut v navodilih piše.