Zdravje > Aktualno
31 ogledov

Potrebujejo 350 krvodajalcev

Darovanje organov Gettyimages Žurnal24 main
Danes se začenja študentska akcija darovanja krvi. Poleg krvi lahko za časa življenja darujete tudi ledvico, del jeter, kostni mozeg, zarodne matične celice in kožo.

Danes se začenja študentska dobrodelna kacija darovanja krvi – Častim pol litra.Trajala bo do 12. oktobra po številnih slovenskih krajih, kri pa lahko daruje vsak, ki je zdrav in se dobro počuti.

V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicine vsak dan potrebujejo okoli 350 krvodajalcev, da lahko zadostijo dnevnim potrebam po krvi v bolnišnicah. Kri sicer lahko derujete vse delavnike v številnih centrih za odvzem krvi, udeležite pa se lahko tudi posamičnih krvodajalskih akcij, danes v vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi in v dvorani ŠTUK v Mariboru.

Darujete lahko tudi ledvico

Za časa življenja sicer lahko darujemo še eno ledvico, del jeter, kostni mozeg, zarodne matične celice in kožo. Ledvico ali del jeter lahko darujemo le osebi, s katero smo genetsko, družinsko ali emocionalno povezani, pravi naš Zakon o odvzemu in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljenja. Končno besedo, ali nekomu lahko darujemo ledvico ali del jeter, pa na koncu določi Etična komisija za presaditev. “V praksi se sicer v Sloveniji ledvice živih darovalcev skoraj ne presajajo, od leta 2000 do danes, sta bila le dva taka primera, ker imamo zaenkrat za slovenske bolnike na voljo dovolj organov mrtvih darovalcev,” pravijo v Slovenija-transplant.

Še danes pa se lahko prijavite v slovenski register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC), Slovenija Donor in tako morda rešite življenje. Register obsega anonimizirane podatke o tkivih antigenih odraslih darovalcev KMC ter tkivnih antigenih darovalcev popkovnične krvi zbrane v javni banki Zavoda RS za transfuzijsko medicino. Presaditev krvotvornih matičnih celic pride v poštev predvsem pri zdravljenju malignih ter nekaterih nemalignih boleznih kostnega mozga in drugih krvotvornih organov, denimo levkemije, mielodisplastični sindromi, diseminirani plazmocitom, maligni limfomi, huda oblika aplastične anemije. Na takšen način se lahko zdravijo tudi določene solidne novotvorbe ter nekatere podedovane in avtoimunske bolezni. “Darovanje KMC je izjemna oblika pomoči sočloveku, s katero lahko  rešimo stanje bolezni in celo preprečimo smrt, saj je nemalokrat presaditev krvotvornih matičnih celic nesorodnega darovalca edina možnost za ozdravitev bolnika,” pravijo v Slovenija Donor.

Darujte jih ob rojstvu otroka

Darujemo pa lahko tudi matične celice iz popkovnične krvi našega novorojenčka, ali pa se odločimo za zasebno shranitev. V obeh primerih lahko tovrstna odločitev ob rojstvu, ki tako za mamico kot otroka, ne pomeni nikakršne nevarnosti, reši življenje. Če bi želeli, da ostane popkovnična kri shranjena za potrebe vaše družine, jo lahko shranite pri zasebni banki. Presajanje matičnih celic se namreč z leti vse bolj uveljavlja kot ena izmed možnosti zdravljenja malignih bolezni limfnega sistema, levkemij in drugih malignih tumorjev, v prihodnosti pa si koristi od presajanja matičnih celic obetajo tudi številne druge medicinske veje. Zaradi svoje zmožnosti, da se razvijejo v katero koli zrelo celico, naj bi matične celice v dogledni prihodnosti pomagale med drugim tudi pri obnovi iztrošenega hrustanca, srčne mišice in drugih tkiv. Popkovnična kri danes predstavlja alternativo kostnemu mozgu pri številnih boleznih, poleg tega pa se uporablja in pomaga tudi pri zdravljenih, kjer druge matične celice še niso bile uporabljene. Najnovejši podatki kažejo, da je z matičnimi celicami mogoče zdraviti sedemdeset bolezni. Po nekaterih ocenah je verjetnost, da bo otrok kasneje v življenju uporabil svoje matične celice ena proti štiristo, verjetnost pa še narašča.

Prav v oktobru mineva 26 let od prev uspešne presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi, ki ga je opravila Eliane Gluckman. V Parizu je njena ekipa uspešno zdravila petletnega dečka, ki je zbolel za redko genetsko motnjo – Fanconijevo anemijo. Od tedaj so opravili več kot 25 tisoč presaditev, ki jih je iz leta v leto več. V letu 2000 je bil le en odstotek presaditev matičnih celic opravljen s popkovnično krvo, v letu 2012 je ta delež narasel na 22 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.