Zdravje > Aktualno
32 ogledov

Pove, ali boste do leta 2020 mrtvi

Nagrobna sveča Shutterstock
Revija Lancet piše o zanimivem testu, ki ga lahko opravimo na spletu in govori o našem tveganju za smrt v roku petih let.

La kdo bi želel vedeti, da bo v roku petih let umrl? Vsi vemo, da bomo enkrat umrli. Če nimamo smrtonosne bolezni, imamo večinom občutek, da bomo živeli še dolgo v prihodnost in ne razmišljamo o datumu. Zadnja izdaja znanstvene revije Lancet pa poroča o vprašalniku, v katerem po nekj minutah izvemo, ali bomo umrli v naslednjih petih letih.

Na spletnem mestu Ubble lahko osebe stare med 40 in 70 let preverijo, ali bodo doživele leto 2020. Anketa zajema 11 vprašanj za ženske in 13 za moške, sprašuje pa vas o življenjskem slogu in raznih boleznih. Na koncu za oceno uporabi podatke, ki so jih strokovnjaki zbrali v sklopu raziskave UK Biobank, ki vsebuje informacije o 500.000 britanskih prostovoljcih starih od 40 do 70 let. Podatke so zbirali med letoma 2006 in 2010, gre pa za raziskavo, ki je neodvisna od projekta Ubble. Sicer ni mesto namenjeno le za "vedeževanje", ampak tudi za nadaljne raziskave in predvsem za zdravstvene delavce. “Upamo, da bodo glede na rezultate testov zdravniki lahko hitro prepoznali največje tveganje za bolnike,” pravi soavtorica projekta Andrea Ganna. Test najdete tukaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.