Zdravje > Aktualno
3377 ogledov

Pozitiven že 14 mesecev: 'To je ženska različica covida"

Kayasan ima zaenkrat najdaljšo zabeleženo neprekinjeno okužbo s covidom-19, pravijo zdravniki, verjetno zaradi oslabljenega imunskega sistema, za kar je kriva levkemija.

Ko je Muzaffer Kayasan prvič zbolel za koronavirusom, je bil prepričan, da bo umrl, saj ima levkemijo. Minilo je štirinajst mesecev in po 78 zaporednih pozitivnih testih se 56-letnik še vedno bori, da bi se otresel okužbe. V tem času je shujšal kar za 50 kilogramov. 

Kayasan ima zaenkrat najdaljšo zabeleženo neprekinjeno okužbo s covidom-19, pravijo zdravniki, verjetno zaradi oslabljenega imunskega sistema, za kar je kriva levkemija.

Kljub temu, da je izoliran od leta 2020, je še vedno dobro razpoložen. "Mislim, da gre za žensko različico covida-19, ki je obsedena z mano," se je prejšnji teden pošalil Kayasan, ko je ugotovil, da je bil njegov zadnji PCR test spet pozitiven, poroča Reuters. 

Devet mesecev bivanja v bolnišnici in dodatnih pet mesecev samevanja v svojem stanovanju brez zunanjega sveta, s svojci se lahko pogovarja le skozi steklena zadnja vrata, njegova vnukinja tako med obiskom počaka kar na vrtu.  "Igral se bom s tabo, ko ozdravim," ji je dejal masko. 

Bolnikom s koronavirusom z imunosupresijo, ki pomeni zaviranje normalnega delovanja imunskega sistema, grozi dolgotrajna okužba s hudim akutnim respiratornim sindromom, je pokazala študija, objavljena lani v New England Journal of Medicine.

Druga raziskava Društva za levkemijo in limfome kaže, da pri vsakem četrtem bolniku s krvnim rakom ne zaznajo protiteles niti po dveh odmerkih cepiva.

Kayasanov zdravnik Serap Simsek Yavuz, profesor za nalezljive bolezni in klinično mikrobiologijo na Univerzi v Istanbulu, je dejal, da je to najdaljši primer okužbe, ki so ga izsledili.

Zaradi pozitivnih testov Kayasan ni primeren za cepivo. Po turških pravilih morajo pozitivni bolniki počakati na popolno okrevanje, preden se lahko cepijo. 

Kayasan, ki je med preizkušnjo izgubil okus in vonj, je pozval oblasti, naj mu vsaj nekoliko olajšajo to dolgotrajno zaprtje.. Njegov sin Gokhan Kayasan je dejal, da je bil njegov oče vedno "pozitivna" oseba - samo ne na ta način. "Neprestano smo govorili, kako pozitiven je, in zdaj je res postal pozitiven," je dejal. "Pravi, da je obtičal pri rdeči luči in nikakor ne more naprej," je še povedal sin. 

Komentarjev 2
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 13:10 15.februar 2022.

    tudi coca cola pokaže pozitivno s tem testom,pa če to v nedogled sprobavate,torej treba kako drugače ugotovit ,če imaš covid,aja krvne preiskave so prepovedane .Pa kdo to še verjame dajte ni mir s takimi neumnimi

  • mihatirs 13:09 15.februar 2022.

    mogoče je pozitiven zato, ker testi zaznavajo "mrtve" in "žive" delce, ne ločijo pa kateri so te delci...mrtve imaš v sebi dolgo dolgo časa...in ni čudno da je non stop pozitiven.