Zdravje > Aktualno
366 ogledov

Pozor, neredna menstruacija vpliva na razvoj teh bolezni

Boleča menstruacija Pro
Dodatno tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.

Glede na nedavno študijo, objavljeno v strokovni reviji JAMA Network open,  ki je vključevala 80.630 žensk so neredni in dolgi menstrualni cikli povezani z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Skupina znanstvenikov ugotavlja, da so imele ženske z nerednimi ciklusi ali niso imele menstruacije v starosti od 14 do 17, 18 do 22 ali od 29 do 46 let, imele večje tveganje za bolezni srca in ožilja v primerjavi z ženskami, ki so poročale o zelo rednih ciklusih pri isti starosti.

Ženske, ki so v starosti od 18 do 22 ali 29 do 46 let poročale o dolžini cikla 40 dni in več ali ciklu, ki je bil tako nereden, da ga je težko oceniti, so imele tudi večje tveganje za srčno-žilne bolezni v primerjavi s tistimi, ki so poročale o dolžini cikla od 26 do 31 dni.

Ti rezultati nakazujejo, da je značilnosti menstrualnega cikla v celotnem reproduktivnem obdobju lahko dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. 

rešilec Zdravje v Sloveniji Zdravje Prizadene deset ljudi na dan, v teh občinah je najslabše

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.