Zdravje > Aktualno
185 ogledov

Pozor, opozorilo za vso Slovenijo

vročina Saša Despot
Strokovnjaki opozarjajo na težave, ki jih prinaša vročina, zato se držimo navodil.

Agencija RS za okolje je izdala opozorilo pred velikimi toplotnimi obremenitvami, ki jih lahko pričakujemo v večjem delu Slovenije. Ker se bodo temperature dvignile tudi do 35 stopinj Celzija, iz UKC Ljubljana opozarjajo, da se v teh dneh zadržujte v ohlajenih prostorih, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa v posebnih napotkih za te vroče dni opozarja tudi na posledice.

Oranžni alarm | Avtor: Arso Arso

Daljše obdobje vročine povzroči različne težave, kot so: vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica - kratkotrajna izguba zavesti in vročinska kap.

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vročina najbolj prizadene starejše, otroke in seveda bolnike: "Najbolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja, bolniki s srčno žilnimi  obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi  motnjami, nepokretni; na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil," opozarjajo na NIJZ.

Ne pozabimo na njih

Dodajajo, da ob rem ne smemo pozabit brezdomce in prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov. Tu so še ljudje,ki so sicer izpostavljeni onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo  na prostem in prebivalce mest.

Za preprečevanje težav priporočajo zadrževanje v ohlajenih prostorih. Za hlajenje priporočajo tudi tuširanje ali kopeli. Opozarjajo, da je treba piti več vode, in to še preden začutimo žejo.

Priporočajo uporabo ohlapnih, lahkih in svetlih oblačil in dodajajo, da fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Ob tem uživamo lahko hrano v manjših obrokih.

V teh dneh tudi ne smemo pa pozabiti na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči, to je med 10. in 16. uro, se zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom za glavo ter zaščitno kremo.

Ker se v takšni vročini hrana hitreje pokvari, bodimo pozorni tudi na pravilno ravnanje z njo, enako velja za zdravila, ki jih hranimo na primerni temperaturi.  

dezurni@zurnal24.si




 

 

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 16:43 23.junij 2017.

    pozimi -20, poleti +40 ... 60 stopinj razlike, medtem ko imamo telesno temperaturo nekje +36, skoraj konstantno ... torej drugega ni, kot regulacija, hlajenje ali ogrevanje, ki je tudi napor za telo

  • Avatar praufo
    praufo 15:17 22.junij 2017.

    na otokih je bolje, malo moraš pazit, da te ne zalije kakšen cunami, ampak temperature pa ne nihajo preveč ... sam ne vem kolk je še placa, preveri

  • tomaz 14:08 22.junij 2017.

    ja saj, jamramo poleti in jamramo pozimi....ko se gremo pa "knajpat" na orje nas pa vročina nič ne moti....je pač tko, da je poleti ponavadi vroče...