Zdravje > Aktualno
1958 ogledov

Pozor, v tem izdelku je preveč nevarnega svinca

Nakupovalni voziček - igrače
Če imate izdelek doma, ga takoj odstranite iz dosega otrok.

Zdravstveni inšpektorat RS obvešča o odpoklicu igrače "Cestna kreda," ki ga izvaja podjetje Kik. "Testiranje izdelka je pokazalo, da vsebuje preveliko količino svinca in ne ustreza Uredbi o varnosti igrač," so zapisali. 

 | Avtor: Kik Kik

Podatki o izdelku
Izdelek: Cestna kreda
Identifikacijska številka: 1046867
BS: 624
Cena: 0,59 €

ZPS v tem primeru svetuje, da če imate izdelek doma, ga odstranite iz dosega otrok. Lahko ga vrnete v trgovino, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Svinec v telesu nima koristne funkcije

"Vsaka prisotnost svinca v telesu je škodljiva, varnega praga ni. Povzroča lahko akutne in kronične zastrupitve. V telo prihaja iz različnih virov in se v njem akumulira," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Dodajajo, da lahko ta kovina škodljivo vpliva na centralni živčni sistem, krvožilni in imunski sistem, jetra, ledvice, reproduktivne organe. Pri nosečnicah je lahko vzrok za prezgodnji porod in nizko porodno težo otroka. Svinec prehaja preko posteljice na plod  in z materinim mlekom na otroka. Nekatere študije so nakazale možnost, da povzroča raka, zato je uvrščen med verjetne dejavnike tveganja za nastanek raka.

Odpoklic Slovenija Starši pozor, nevarna nalepka Mali šef Nakupovalni voziček Odpoklic Slovenija Pozor, potencialno nevarno živilo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.