Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Prava ali verjetna bolečina?

Določena ciklonska aktivnost, ki pomeni dež, oblačnost ali sneg, pri ljudeh povz Žurnal24 main
Bi raje, da vas majhen tok elektrike strese v tem trenutku, ali bi ga raje doživeli jutri?

Pričakovanje velike bolečine ja bolj stresno kot preživljanje prave bolečine, ugotavlja raziskava, ki so jo naredili strokovnjaki z University College v Londonu, piše Focus.

V raziskavi je sodelovalo 45 prostovoljcev, ki so sodelovali v spletni igri, kjer so morali dvigati virtualne kamne. Pod nekaterimi kamni se je skrivala kača, ob odkritju pa je prostovoljce stresel rahel tok elektrike. Čez čas so se prostovoljci naučili, pod katerimi kamni je več možnosti, da najdejo kačo, a se je čez čas povečala tudi težavnostna stopnja in možnosti za odkritje kače so bile vse bolj naključne.

Merili so stres 

Med igro so strokovnjaki merili raven stresa vsakega izmed prostovoljcev. Ugotovili so, da so bili prostovoljci bolj zaskrbljeni in pod večjim stresom, ko niso vedeli ali bo pod kamnom kača ali ne, kot pa tedaj, ko so vedeli, da jih čaka električni šok. Ugotovili pa so še eno zanimivost. Tisti, ki so ob nevednosti kazali več znakov stresa, so se izkazali za pametnejše in bolj natančne pri napovedovanju, kdo se skriva pod kamnom.

Že prejšnje raziskave so pokazale, da je hujša nevednost in pričakovanje slabega, kot pa gotov slab rezultat. Tisti, ki imajo denimo šefa, ki je včasih dobre in včasih slabe volje, so denimo pod večjim stresom kot tisti, ki imajo šefa, ki je vedno slabe volje. 

strog težaven grozen šef delodajalec zaposleni | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.