Zdravje > Aktualno
90 ogledov

Pravica do dostojne smrti

Pokopališče Profimedias
Pravico do dostojne smrti pod lastnimi pogoji je v Kaliforniji v pol leta od sprejetja ustreznega zakona izkoristilo 111 na smrt bolnih.

V ameriških zveznih državah, kot je New York, sedaj upajo, da bodo podatki kalifornijskega ministrstva za zdravstvo omogočili podobno zakonodajo tudi pri njih.

Neozdravljiva bolezen lahko prizadene vsakega

Kalifornija je zakon, ki omogoča prostovoljno prekinitev življenja ob asistenci zdravnika vsem, ki nimajo pred sabo več kot šest mesecev življenja, sprejela junija lani. Glavna pobudnica je bila Brittany Maynard, ki je zbolela za neozdravljivim možganskim rakom.

Leta 2014 je povedala, da ji možgani umirajo, telo pa bo ostalo mlado in zdravo. Zagotovila je, da noče umreti, vendar pač umira in življenje želi končati pod lastnimi pogoji. V Kaliforniji tega ni mogla storiti in se je z možem preselila v Oregon, kjer so ji omogočili mirno smrt.

Nasprotniki zakonodaje trdijo med drugim, da se bodo za smrt odločali predvsem revni in slabo poučeni ljudje, vendar pa kalifornijski podatki kažejo, da takšne odločitve niso vezane na nobeno kategorijo. Neozdravljiva bolezen, polna trpljenja, lahko prizadene tako pametnega kot neumnega, temnopoltega in belega, revnega in bogatega in vsak se odloči sam ali bo vztrajal ali se bo predčasno poslovil.

Komentarjev 1
  • matermila 16:38 30.junij 2017.

    Se strinjam in podpiram pravico do izbire.Sicer jo imamo že sedaj,saj ga ni na svetu,da ti prepreči vzeti si življenje.če to želiš,razen v primeru,da si nepokreten.