Zdravje > Aktualno
2555 ogledov

Preiskave: Se tudi vam zdi, da vas ne informirajo dovolj?

Bolniki potrebujemo več informacij.

Vsak četrti bolnik se pred preiskavo s slikovno diagnostiko ne počuti dovolj informiranega, 60 odstotkov bolnikov si želi več informacij vnaprej, je pokazala globalna raziskava, objavljena ob mednarodnem dnevu radiologije. Ta je bil letos posvečen slikovni diagnostiki srca, ki predstavlja tretjino vseh preiskav slikovne diagnostike v svetu.

preiskava | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Raziskavo, kako se bolniki počutijo pred, med in po diagnostični preiskavi, je ob mednarodnem dnevu radiologije objavila družba Bayer in je del pobude za boljše razumevanje in izpolnjevanje potreb bolnikov v radiologiji. V njej je sodelovalo 1085 bolnikov iz sedmih držav - ZDA, Brazilije, Francije, Italije, Nemčije, Japonske in Južne Koreje.

Premalo informacij

Ključna ugotovitev raziskave je, da bolniki potrebujejo več informacij; 44 odstotkov bolnikov je navedlo, da si želijo več osebnega pogovora, 26 odstotkov pa več elektronske komunikacije, so sporočili iz družbe.

To je še posebej pomembno, saj vnaprejšnja informiranost pred preiskavo s slikovno diagnostiko (magnetna resonanca MR ali računalniška tomografija CT) prispeva k boljši kakovosti slike in s tem pomaga pri diagnosticiranju, saj se bolniki med postopkom počutijo bolje pripravljeni in bolj sproščeni. Poleg tega so bolniki, ki vnaprej prejmejo več informacij, med slikanjem manj tesnobni.

Več kot 80 odstotkov anketiranih je dejalo, da je med preiskavo najbolj pomembna kakovost posveta z zdravnikom, radiologom ali radiološkim inženirjem. Eden od anketiranih japonskih bolnikov je denimo navedel, da je bil pred preiskavo nekoliko tesnoben, a ga je zdravnik z besedami uspel pomiriti in preiskavo zaključiti.

prsi Zdravje Še vedno jih je strah sevanja

Rezultati kažejo na pomembno vlogo izobraževanja, da se bolnik počuti samozavestnega in pomirjenega pred, med in po preiskavi, poudarjajo v Bayerju in dodajajo, da so z namenom, da razširijo znanje v korist vseh vpletenih razvili podporne materiale za bolnike in radiologe.

Letošnjo raziskavo o radiologiji med bolniki je v imenu farmacevtske družbe zasnovala agencija Healthcare Research Worldwide. K raziskavi so povabili bolnike, ki so v zadnjem letu opravili CT ali MR preiskavo.

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 12:38 10.november 2018.

    Ojoj ! Kje vi novinarji živite ?