Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Preprečile bi dva milijona okužb letno

Otorinolaringologinja je s HIV-om okužila najmanj tri osebe, na test pa bo moral Žurnal24 main
Nove igle bodo dražje, zaradi zmanjšanja števila okužb z virusom HIV in hepatitisom pa bi bil po oceni WHO kljub temu strošek veliko manjši zaradi nižjih stroškov zdravljenja.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pričakuje, da bodo do leta 2020 v uporabi pametne injekcijske igle, ki jih ni mogoče uporabiti več kot enkrat. S tem bi na leto preprečili skoraj dva milijona okužb z boleznimi, kot sta aids in hepatitis, do katerih prihaja zaradi uporabe standardnih injekcijskih igel, ki se lahko uporabijo tudi večkrat.

Nove igle so dražje, zaradi zmanjšanja števila okužb pa bi bil po oceni WHO kljub temu strošek veliko manjši zaradi nižjih stroškov zdravljenja, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Štiri do šest centov

Letno se izvede več kot 16 milijard primerov injiciranj. Standardne igle se lahko večkrat uporabijo, pri pametnih pa bata po uporabi ni več mogoče potegniti nazaj, tako da igle ni mogoče ponovno uporabiti.

Selma Khamassi, vodja skupine WHO za varnost pri uporabi injekcijskih igel, je za BBC povedala, da upajo, da bodo z uporabo pametnih igel letno prispevali k preprečitvi 1,7 milijona novih primerov hepatitisa B, 300.000 primerov hepatitisa C ter 35.000 primerov okužbe z virusom HIV, pa tudi okužbe z ebolo, za katere pa nimajo podatkov.

Standardne injekcijske igle po navedbah BBC stanejo med dvema in štirimi centi, pametne pa med štirimi in šestimi centi. WHO se zavzema tudi za zaščitene igle, kar prepreči, da bi se zdravniki pomotoma zabodli, kar se je pogosto dogajalo v zahodni Afriki med izbruhom epidemije ebole. Zaščita igel pa bi ceno potrojila, zato se WHO zavzema za postopno uvajanje tovrstnih igel, poziva pa tudi industrijo k prizadevanjem za zmanjšanje cene varnejših igel.

Uvedba pametnih injekcijskih igel sicer ne bo pomenila konca standardnih. Še vedno bodo denimo potrebne pri zdravljenjih, ko je treba v injekcijski igli zmešati več zdravil, še navaja BBC.

Komentarjev 1
  • erikkk 09:25 25.februar 2015.

    aaa nov posel za velike