Zdravje > Aktualno
3148 ogledov

Preučili smrtne primere po cepljenju, to so ugotovili

Cepivo za covid-19 Epa
Evropska agencija za zdravila (Ema) objavila prvo poročilo o varnosti cepiva Pfeizer po njegovi uvedbi v Evropski uniji.

Cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, ni povezano s prijavljenimi smrtnimi primeri po cepljenju. Prav tako doslej niso ugotovili novih stranskih učinkov, ki niso bili že znani in navedeni, je danes v prvem poročilu o varnosti cepiva po njegovi uvedbi v EU sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Ema je preučila prijavljene smrtne primere po cepljenju, vključno s smrtnimi primeri pri oslabelih, starejših ljudeh. Ugotovila je, da "podatki ne kažejo povezave s cepljenjem", ter da ti primeri niso razlog za skrb glede varnosti cepiva, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech.

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
Podatki o varnosti cepiva, zbrani v kampanjah cepljenja, so "v skladu z znanim varnostnim profilom cepiva", je sporočila agencija in dodala, da "niso bili ugotovljeni nobeni novi stranski učinki."

Poročila o občasnih hudih alergijskih reakcijah niso drugačna od že znanih ugotovitev o neželenih stranskih učinkih, je še dodala agencija.

Ema je danes objavila prvo posodobitev poročila o varnosti tega cepiva, potem ko je 21. decembra izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo in se je v članicah začelo množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. Več držav, med drugim Norveška, Danska, Finska, Islandija in Švedska, so poročale o smrti ljudi, ki so bili cepljeni s Pfizer/Biontechovim cepivom, vendar pa neposredne povezave s cepivom niso bile potrjene. V Sloveniji so do sedaj zabeležili dve prijavi smrti po cepljenju. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.