Zdravje > Aktualno
30819 ogledov

Pri mlajših v naslednjih mesecih večje tveganje za to hudo bolezen

Matjaž Jereb
Raziskave so pokazale, da je povprečna starost bolnikov z možgansko kapjo, ki so sočasno okuženi s SARS-CoV-2, bistveno nižja od bolnikov s kapjo, ki niso zboleli za covidom. Zdravniki so ugotovili, da imajo lahko hude posledice virusa tudi asimptomatski bolniki.

Višja starost in pridružene bolezni sta pomembnejša dejavnika pri razvoju nove koronavirusne bolezni, že od vsega začetka opozarjajo strokovnjaki, ki so ob številnih obolelih na zahodni polobli začeli med dejavnike uvrščati tudi še debelost. 

V zadnjih mesecih je vedno več dokazov o prizadetosti srca in nastanku motenj srčnega ritma, pojavljajo se odpoved ledvic, težave z jetri, virus lahko uniči tudi notranji sloj žil, kar povzroča trombozo. Zaplete lahko ljudje čutijo tudi po odhodu iz bolnišnice, navaja stroka. 

V tem slabem letu, odkar smo prvič slišali za virus SARS-CoV-2 oziroma bolezen, ki jo ta virus povzroča, je še vedno ogromno neznank. Strokovnjaki sicer vedo, da bodo tisti s težjim zapletom koronavirusne bolezni imeli tudi hujše posledice, še vedno pa ne morejo napovedati, katerega obolelega bo doletel težji potek bolezni, pri kom bodo torej sledili zapleti, je v oddaji Znanost o virusu na TV Slovenija dejal slovenski strokovnjak Matjaž Jereb. 

Posledice tudi pri asimptomatskih bolnikih

Sicer so v poznejših raziskavah zdravniki ugotovili tudi to, da imajo lahko hude posledice virusa ljudje, ki sploh niso vedeli za okužbo. Asimptomatski bolniki torej. "Raziskave so pokazale, da pri asimptomatskih posameznikih z radiološko diagnostiko lahko dokažemo vnetne spremembe v pljučih, podobne tistim z izrazito klinično sliko covida. Z visoko občutljivo metodo, na primer magnetno resonanco, lahko pri relativno visokem odstotku tistih, ki so preboleli okužbo, v časovnem obdobju dveh mesecev dokažemo spremembe, ki so skladne z vnetjem srčne mišice," je ob tem pojasnil vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski infekcijski kliniki. "Ne vemo, kaj te najdbe pomenijo. Ali to dejansko pomeni, da bodo ti posamezniki v kasnejšem življenju imeli zaradi prizadetosti organov dejansko kakšne posledice oziroma večjo pojavnost pljučnih ali srčnih bolezni, tega žal ne vemo," je še dejal. 

Mladi s covidom imajo večje tveganje za možgansko kap

Dokazano je tudi, da imajo mlajši ljudje, ki so preboleli samo blago obliko covida-19, v naslednjih mesecih večje tveganje za možgansko kap, kar lahko pomeni dolgoročne posledice bolezni. Po Jerebovih besedah so zapleti na osrednjem živčevju nasploh precej pogosti pri tej bolezni. "Najpogosteje prihaja do glavobolov, vrtoglavic, motenj zavesti. Lahko pa tudi do cerebrovaskularnih dogodkov, kot je možganska kap zaradi zapore možganske žile ali zaradi same krvavitve. Dejavniki, ki vplivajo na to, so različni. Bodisi je to zaradi okvare žilne stene, ki jo povzroči okužba, ali gre za škodljivi učinek vnetnega odziva, kot je citokinski vihar, ki je kot razlog za strdke znotraj žil," je dodal strokovnjak z infekcijske klinike, ki je pri tem izpostavil mlajše bolnike. 

"Pomembno je izpostaviti, da so ogroženi tudi mlajši. Do možganske kapi lahko prihaja tudi pri osebah mlajših od 50 let, ki ob tem nimajo nobenih drugih dejavnikov tveganja, ki bi sicer vplivali na takšen razplet. Raziskave so celo pokazale, da je povprečna starost bolnikov z možgansko kapjo, ki so sočasno okuženi s SARS-CoV-2, pomembno nižja od bolnikov s kapjo, ki nimajo covida."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • loyledni 19:51 08.december 2020.

    www︎.︎ifpls︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • Avatar Leon
    Leon 10:16 08.december 2020.

    »Od marca do maja 2020 je bilo izvedenih 12% manj bolnišničnih obravnav, 14% manj prvih specialističnih pregledov in 27% manj kontrolnih specialističnih pregledov kot v istem obdobju leta 2019. Upad obravnav na področju rakavih bolezni je bil sicer pomembno manjši ...prikaži več kot pri drugih zdravstvenih dejavnostih. Kdo bo preštel kolateralno škodo po Covid 19 ? Ali bomo dobili dobropis dodatnega zavarovanja ?

  • Avatar Leon
    Leon 10:07 08.december 2020.

    Raziskave so pokazale, da je povprečna starost bolnikov z možgansko kapjo, ki so sočasno okuženi s SARS-CoV-2, bistveno nižja od bolnikov s kapjo, ki niso zboleli za covidom. Zdravniki so ugotovili, da imajo lahko hude posledice virusa tudi asimptomatski bolniki....prosim ...prikaži več vas akademske krave in voli ,da se malo umirite in pojdite v naravo .