Zdravje > Aktualno
333 ogledov

Pri nas le samoplačniško cepivo Infanrix Hexa

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Avtističen otrok bo prejemal rento do konca življenja, saj je sodišče odločilo, da obstaja vzročna povezava med cepivom in boleznijo.

Italijansko ministrstvo za zdravje bo moralo do konca življenja plačevati rento avtističnemu otroku, ki je bil leta 2006 cepljen s cepivom InfanrixHexaSk. Tako je določilo delovno sodišče v Milanu, danes poroča italijanska La Repubblica. Sodnik Nichola di Leo se je odločil, da naj bi bila v tem primeru “jasno dokazana vzročna povezava med cepivom in boleznijo.”

"V Sloveniji je na voljo cepivo Infanrix Hexa proizvajalca GlaxoSmithKline. Gre za šestvalentno cepivo proti šestim različnim boleznim in sicer davici, tetanusu, otroški ohromelosti, oslovskemu kašlju, Haemofilusu influence tipa B in hepatitisu tipa B," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodaja, da je cepivo na voljo le samoplačniško. V letu 2014 so do sedaj izdali 30 odmerkov cepiva. "Ali je cepivo Infanrix Hexa, ki je na slovenskem trgu po sestavi čisto enak cepivu InfanrixHexaSk, ki je omenjen v članku nimamo podatkov, zato se za to informacijo obrnite na proizvajalca," dodajajo.
 

Mnenje sodnega izvedenca

“Obstaja verjetnost, da je bil avtizem pri otroku povzročen na podlagi polimorfizma, ki je bil kriv za to, da je bil otrok dovzeten za toksičnost enega ali več sestavin cepiva InfrarixHexaSk,” pravi sodni izvedenec Alberto Tornatore, ki ga je sodišče prosilo za mnenje. Otroku, ki ima devet let, so avtizem potrdili leta 2010, leta 2011 je zato družina na ministrstvo naslovila zahtevek za odškodnino. Ker ga je ministrstvo zavrnilo, so vložili tožbo.

Prvi odzivi

"Neverjetno odločitev," komentira Paolo Bonanni, profesor za higieno na univerzi v Firencah in strokovnjak za cepiva pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO). Nad sodbo je presenečen tudi zato, ker povezuje živo srebro z avtizmom. Pojasnjuje, da se tu pogovarjamo o šestvalentnem cepivu za davico, otroško paralizo, oslovski kašelj in tako dalje. "Gre za cepivo, s katerim se cepi v prvih letih življenja," pravi in dodaja, da so to cepivo uporabili v milijonskih obsegih in v številnih državah. "Nikoli ni nihče prišel do takšnega zaključka. V tem primeru se obtožuje živo srebro," še pravi.

Obiskuje tretji razred 

Tommy (ime ni pravo) ima devet let in obiskuje tretji razred milanske javne šole. V šoli sta vsak dan z njim učiteljica za podporo in mati, ki ga spremlja vsepovsod, piše italijansla La Repubblica. Brez njene prisotnosti se namreč v svetu ne bi znašel. "Moj sin je pameten kot vsi ostali. A je zaprt v kletko, v kateri sem tudi jaz," pravi mati Bianca. Starša otroka pravita, da so se simptomi avtizma pri sinu pojavili po cepljenju, zato so od ministrstva zahtevali rento, ki bi sinu olajšala življenje. Sodišče se je v odločitvi strinjalo s staršema in s tem sprožilo v stroki velike polemike. "Naš cilj ni ta, da bi odpravili cepljenja," pravita starša. Njun cilj je, da bi se tej temi posvetilo več pozornosti. 

Pojav avtizma je sicer po mnenju strokovnjakov v veliki meri gensko pogojen, prav pri avtistih je namreč pogosteje odkrit polimorfizem nukleotidov. Slovenski strokovnjaki so nedavno na novinarski konferenci pojasnili, da raziskave povezav med avtizmom in cepljenjem niso pokazale. Več o tem lahko preberete tukaj

Komentarjev 5
  • ANTIVAXXER 11:28 27.november 2014.

    Spisal sem dokaj dolg komentar, ki je bil zaradi samoosvežitve te strani žal izbrisan še pred objavo. Še enkrat ga ne bom pisal. Popravite ta nonsense.

  • Roman Plohl 17:10 26.november 2014.

    Poleg tega pa me zanima zakaj ste izbrali v naslovu del: "Pri nas le samoplačniško"? Ste hoteli s tem nepozornemu bralcu sugerirati, da če že, potem so lahko nevarna samo samoplačniška cepiva, obvezna, pa naj bi bila v Sloveniji še vedno 100% varno?

  • Roman Plohl 16:48 26.november 2014.

    Zanimivo!Ko človek bere ta članek, se ne more znebiti občutka, da so vam na takoimenovanem inštitutu za "javno zdravje" diktirali kaj in kako smete pripomniti k tej novici.Kaj pa Rajko Kenda? Je on še na prostosti?Boste ga ...prikaži več kaj povprašali o njegovem nedavnem kričanju, da ni nobene, ampak NOBENE povezave med cepljenjem in avtizmom?Kdo lahko sprejme posledice tako neodgovornih izjav nekoga, ki se ga v Slovenskih medijih promovira kot strokovnjaka?Kdo in iz čigavega žepa bo plačeval odškodnine Slovenskim staršem, ki bodo morda cepili otroka na podlagi kendinih izjav, da ni nobene povezave med cepljenjem in avtizmom?