Zdravje > Aktualno
2469 ogledov

Medicinska sestra v UKC Maribor ponaredila več kot 200 receptov

ukc maribor Nino Verdnik
Na vseh receptih je ponarejen podpis več zdravnikov.

Zdravstvena uslužbenka, ki so jo kriminalisti v petek začasno pridržali, je domnevno ponaredila več kot 200 zelenih receptov za različna zdravila, ki so na črnem trgu zelo iskana. S soosumljenim sta po trenutnih ugotovitvah kriminalistov oškodovala Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za med 3000 in 5000 evri.

Podrobnosti kriminalistične preiskave je danes medijem predstavil pomočnik vodje mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl. Kot je dejal, so v okviru tega predkazenskega postopka na območju Policijske uprave Maribor izvedli skupno šest hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov ter osebnih avtomobilov, kjer so iskali materialne dokaze za nadaljnji kazenski postopek.

Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, je potekala v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja goljufije, za kar je predpisana kazen do treh let zapora.

Po dozdajšnjih ugotovitvah kriminalistov je osumljena zdravstvena uslužbenka - neuradno gre za medicinsko sestro v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor - v obdobju od leta 2017 do letos ponaredila več kot 200 zelenih receptov na svoje ime in na ime soosumljenega. Na vseh receptih je ponarejen podpis več zdravnikov.

Na podlagi teh receptov so lekarne izdale več kot 600 zavojev zdravil Sanval, Zaldiar, Lexaurin in Doreta. Po besedah Kolbla gre za zdravila, ki se izdajajo samo na recept in so zelo iskana pri odvisnikih od prepovedanih drog.

S tem dejanjem je bil oškodovan ZZZS, ki je končni plačnik zdravil. Dozdajšnje ugotovitve kažejo, da ta škoda znaša med 3000 in 5000 evri.

Preprodaja zdravil

Koliko sta s tem zaslužila osumljena ali morda še kdo drug, kriminalisti še ugotavljajo. "Preiskava v zvezi natančne škode in obsega izvrševanja kaznivih dejanj še poteka. Nadaljnja preiskava bo usmerjena tudi v smeri preprodaje teh zdravil in iskanju razlogov za sum, da sta osumljena izvršila še druga kazniva dejanja," je povedal Kolbl.

Kriminalisti so osumljenima v petek začasno odvzeli prostost in ju še isti dan tudi izpustili, saj ni bilo več razlogov za pridržanje. Soosumljeni je moški, več o njuni identiteti zaenkrat ni znanega.

Dogajanje so kot sumljivo opazili uslužbenci v lekarnah. V UKC Maribor so bili o domnevnih kršitvah obveščeni pred dvema tednoma. Nemudoma so obvestili organe pregona in v sodelovanju z njimi so nato stekli postopki. 

Delavka, zoper katero so uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi in ki ima prepoved opravljanja dela, je ponaredila recepte in zlorabila žige zdravnikov, ki opravljajo delo v okviru Urgentnega centra, Enote za bolezni, ki je v pristojnosti ZD Maribor. 

Komentarjev 8
  • andrejbis10 16:34 27.februar 2019.

    podjetna bejba

  • Jana Bejba 17:23 26.februar 2019.

    Zdaj veste, od kje ima javno zdravstvo take astronosmke cene, ki še z minimalno plačo ne moreš si to privoščiti. Ker na skirvaj nam prodajajo v lekarah v resnici droge. In v vsakem primeru moraš doplačati z isto, redno ceno. ...prikaži več Popusti ne veljajo. Sej, veš, kako izgledajo droge in kako jih prodajajo na črnem trgu od tega belega praha kokaina, heroina, crack, konoplje, pa še težke kovine... na koliko količine... Zdaj veš, zakaj je tako drago... Vidim primerjave... Samo pomisliti je treba logično.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:36 26.februar 2019.

    med.sestra mi nič kriva,zavarovalnica je požrešna in nič drugega