Zdravje > Aktualno
75 ogledov

Pri zavesti, a ne morejo komunicirati

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto iStockphoto
Rezultati nove raziskave bi lahko pomagali svojcem oseb v vegetativnem stanju. Zdaj namreč ne vedo, ali jih svojci slišijo, ali so brez zavesti.

Znanstveniki so v možganih oseb v vegetativnem stanju odkrili skrite znake v možganih, ki kažejo na to, da so pri zavesti, piše BBC. Za osebe, ki so v vegetativnem stanju in imajo hude možganske poškodbe, se namreč smatra, da se ne zavedajo sveta okrog sebe, čeprav nekateri izgledajo, kot bi bili budni. Znanstevniki upajo, da bodo s tem odkritjem lahko razlikovali med tistimi, ki niso pri zavesti in med tistimi, ki so pri zavesti a ne morejo komunicirati. Poročilo so objavili v PLoS Computational Biology.

Ne odzivajo se na okolico

Velikokrat se zgodi, da se ljudje po hudih poškodbah možganov ob nesrečah ali srčnih infarktih, ne odzivajo na okolico. Lahko se tudi zbudijo, a so brez znakov zavesti, so kot v vegetativnem stanju. Bolniki odprejo oči in gledajo naokrog, a ne morejo narediti namernega giba. Tako se ne odzivajo na navodila in ukaze, nekateri v takšnem stanju živijo tudi več let. Ekipa znanstvenikov iz Univerze v Cambridgeu pa dokazuje, da so nekateri kljub temu pri zavesti. Obravnavali so trinajst bolnikov v vegetativnem stanju, s pomočjo posebne mreže elektrod so preverjali aktivnost živcev v možganih. Aktivnost možganov so posneli in jo nato primerjali z aktivnostjo prostovoljcev. Električni zapis je bil zelo podoben. “Z raziskavo ugotavljamo, da so nekatere možganske mreže, ki podpirajo zavest pri zdravih ljudeh, dobro ohranjene tudi pri osebah v persistentnem vegetativnem stanju,” pravi vodja raziskave Srivas Chennu.

V nadaljevanju raziskave so štirim bolnikom v vegetativnem stanju naročili, naj mislijo na igranje tenisa in jim ob tem skenirali možgane. Glede na rezultate ugotavljajo, da so kar trije od štirih bolnikov razumeli ukaz in si predstavljali neko aktivnost. Raziskava bo pomagala svojcem bolnikov, ki so v vegetatitvnem stanju, da bodo vedeli, ali so bolniki pri zavesti ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.