Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Pri zdravniku smo bili več kot lani

Gripa v letošnji in lanski sezoni NIJZ
Letošnja sezona akutnih okužb dihal in gripe je bila obsežnejša in bolj razvlečena v primerjavi s sezono 2013/2014.

Število obiskov zaradi akutnih okužb dihal v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) upadlo. "Sezona akutnih okužb dihal in gripe je v izzvenevanju, ki je bolj postopno kot v prejšnji sezoni," so zapisali na spletni strani NIJZ. "Letošnja sezona je bila obsežnejša in bolj razvlečena v primerjavi s sezono 2013/2014."

Maja Sočan z NIJZ pojasnjuje, da nihanje v dolžini virusa oz. virusov ni nepričakovano - nekatere sezone so razvlečene, druge relativno kratke. "V Sloveniji je na začetku prevladoval virus influence A(H1N1), nato virus influence A(H3N2), zdaj pa skoraj izključno kroži virus influence B," je pojasnila Sočanova.

Manj učinkovito cepivo ni vplivalo

Na vprašanje, ali je k daljši sezoni gripoznih obolenj vplivalo tudi manj učinkovito cepivo za gripo, pa Sočanova odgovarja, da ne. "Manj učinkovito cepivo (manjša učinkovitost se nanaša zgolj na eno komponento cepiva, za dve ostali komponenti je bilo učinkovito) pri tako nizki precepljenosti, kot je v Sloveniji (manj kot 4 odstotke v lanski sezoni za letos še ni podatkov), zagotovo ni imelo vpliva," je povedala.

Število okužb pada

Incidenčna stopnja akutnih okužb dihal, ki jo spremljajo na vzorcu populacije, je bila v preteklem tednu približno tisoč na sto tisoč ljudi (teden prej 1352). Število primerov gripoznih obolenj se je znižalo s 27 na 11 primerov na sto tisoč prebivalcev in je pod pražno vrednostjo. Delež potrjenih okužb z RSV je bil v preteklem tednu manj kot pet odstotni odstotni. Prevladoval je virus influence B.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.