Zdravje > Aktualno
21 ogledov

Prihaja pršilo proti prehladu

Prehlad Profimedias
Že čez nekaj let bi lahko imeli tudi zdravilo za prehlad.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse bomo lahko že čez nekaj let kupili prvo protivirusno pršilo za preprečevanje in zdravljenje prehlada. Zdravilo so ustvarili strokovnjaki z italijanskega start-up podjetja Panoxyvir iz Torina.

Njihova inovativna ideja za takšno pršilo je že patentirana in temelji na odkritju, da nekatere molekule, ki jih naravno proizvede naše telo, delujejo proti rinovirusnom. Te molekule pa bi bilo mogoče uporabljati tudi farmakološko. Letos bodo začeli s predkliničnimi testi zdravila, v roku treh let pa bodo po njihovih ocenah začeli tudi s kliničnimi testiranji na osebah. 

Trenutno na trgu še ne obstaja zdravilo, ki zdravi ali preprečuje prehlad, obstajajo le sredstva, ki olajšujejo nektere simptma prehlada, še piše Ansa. Prehlad povzročajo virusi, ki jih je več kot 200. Med njimi jih je največ iz družine rinovirusov, ki so krivi za 30 do 50 odstotkov vseh prehladov pri odraslih. 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:41 28.julij 2016.

    Telo strmi k učinkovitosti; če mu nekoč čez nekaj generacij ne bo treba več skrbet za prehlad bo ta trud usmerilo drugam in postali bomo ujetniki zdravil.

  • nkidess86 11:53 28.julij 2016.

    držimo pesti da res bo kmalu :)