Zdravje > Aktualno
63 ogledov

Prihaja "tabletka za vadbo"

Zivljenje 11.11.13, tableta, zdravljenje, zdravje, foto: Shutterstock Shutterstock
Učinek tablete enak večurnemu treningu v telovadnici.

Ameriški znanstveniki so tik pred tem, da razvijejo tableto, ki bi nadomestila vadbo, piše britanski The Guardian. Namenjena bi bila tistim, ki zaradi pretirane debelosti, telesnih pomanjkljivosti ali specifične bolezni, ne morejo telovaditi.  

Ni jih malo, ki bi si želeli takšno čudežno tableto, od voznikov tovornjakov na dolgih progah, do delavcev, ki ves dan presedijo v pisarnah in seveda tistih, ki se "ne morejo" premakniti s kavča.

Vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi bila tableta za vadbo namenjena ljudem, ki so telesno prizadeti ali ekstremno debeli. Njen učinek bi bil primerljiv z večurnim treningom v telovadnici.

Upi, da je takšna tableta realnost, so se povečali po večemsečnih rezultatih na miših, navaja The Independent, objavili pa so jih znanstveniki na Salk inštitutu v San Diegu.

Raziskave ne miših

Miši iz tamkajšnjih laboratorijev, ki so zaužile njihov izum - "tableto za vadbo" -  so bile sposobne veliko večjih naporov; fizično mejo zmogljivost so te živalce dosegle šele po 270 minutah teka na miniaturnem tekočem kolesu. Preden so dobile tableto, so za to potrebovale 160 minut. 

Poleg tega, da se jim je vzdržljivost izboljšala za 70 odstotkov, so te miši po osmih tednih veliko izgubile na teži, zmanjšala pa se jim je tudi raven sladkorja v krvi.

Raziskovalci pod vodstvom Ronalda Evanasa so ugotovili, da tableta, ki so jo poimenovali GW1516, spremeni aktivnost vsaj tisoč genov. Tableta pospešuje izgorevanje maščob in upočasnjuje pretvorbo sladkorja v energijo, navaja britanski časopis. 

Športnik "udari v zid!

Znanstveniki, ki so izsledke študije objavili v znanstveni publikaciji "Cell Metabolism", so delovanje tablete povezali s stanjem športnika, ki "udari v zid," -  ko mu ob skrajnem naporu zmanjka goriva: "V vzdržljivostnih športih, kot so kolesarjenje, maraton, smučarski tek, je "udarec v zid" dramatičen prikaz nenadne in popolne izčrpanosti."

Omenjeno zdravilo vpliva na hitrejše segrevanje maščob v telesu in hkrati upočasnjuje izgorevanje sladkorja, kar pomeni, da veliko pozneje pride do občutka, da je telo "udarilo v steno," so zapisali.

Vrhunski športniki sicer to poskušajo doseči z napornimi treningi: "Pokazali smo, da se ta učinek mogoče doseči brez mehanskega treninga. Vzdržljivost se poveča na raven treniranih ljudi, vendar brez kakršnega koli fizičnega napora," je zapisal sodelujoči v raziskavi Weiwei Fan. 

Nevarnost zlorab

Profesor biokemije na Univerzi v Southamptonu Ali Tavassoli, ki ni sodeloval v raziskavi, je za The Guardian opozoril na nevarnosti zaradi zlorabe tovrstnega zdravila, kar je primerjal z dopingom v športu.

Kot je dejal, ni prepričan, da bo tableta kaj kmalu na voljo v komercialne namene, saj je okoli dolgoročnih učinkov takšne tablete še veliko neznank: "Pomislite, da jo jemlje bolnik s sladkorno boleznijo, kar pomeni 40 ali 50 let. Kaj se zgodi po tako dolgem jemanju? Kakšni so stranski učinki? Kakšni so odmerki? Gre za veliko nerešenih vprašanj," je poudaril profesor z britanske univerze in dodal, da omenjene znanstvenike čaka še ogromno dela.

dezurni@zurnal24.si

 

<